سیویکم/۳۱ آگوست در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
وقایع
– در سال ۱۹۰۷م؛ با امضای قرارداد سنپترزبورگ بین روسیه و انگلستان، با واسطهگری فرانسه، ایران به ۳ منطقۀ بیطرف، تحت نفوذ روسیه و انگلستان تقسیم شد.
– در سال ۱۹۲۰م؛ نیروهای لهستانی در جنگ کومارو، ارتش سرخ بولشویک را شکست دادند.
– آغاز نخستین دورۀ جشنوارۀ جهانی فیلم کن در فرانسه در سال ۱۹۳۹م
– استقلال ترینیداد و توباگو از بریتانیای کبیر در سال ۱۹۶۲م
– وحدت ۲ آلمان در سال ۱۹۹۰م
– استقلال قرقیزستان از اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱م
زادروزها
– زادروز تئوفیل گوتیه در سال ۱۸۱۱م؛ شاعر، رماننویس و منتقد هنری فرانسوی قرن ۱۹م
– زادروز هرمان فون هلمهولتز در سال ۱۸۲۱م؛ پزشک و فیزیکدان آلمانی که در چندین زمینۀ مختلف علمی کمکهای چشمگیری انجام دادهاست. شهرت او بیشتر بهخاطر اثبات قانون پایستگی انرژی است. امروز نام بزرگترین انجمن بنیادهای پژوهشی آلمان، بهنام و بهافتخار او، انجمن هلمهولتز است.
– زادروز آمیلکاره پونکیِلی در سال ۱۸۳۴م؛ آهنگساز ایتالیایی
– زادروز آلکسی آلکسیویچ بروسیلوف در سال ۱۸۵۳م؛ ژنرال روسی که غالباً بهخاطر توسعۀ تاکتیکهای هجومی جدیدی که در یک سری از نبردها موسوم بهیورش بروسیلوف در سال ۱۹۱۶م بهکار برد و بزرگترین دستاورد وی نیز هستند، مورد توجه قرار گرفتهاست. این تاکتیکهای خلاقانه و نسبتاً موفق، بعدها توسط آلمانیها مورد تقلید قرار گرفتند.
– زادروز ماریا مونتهسوری در سال ۱۸۷۰م؛ مربی کودکان معلول و نخستین پزشک زن ایتالیایی
– زادروز جرج آلفرد لئون سارتن در سال ۱۸۸۴م؛ همهچیزدان، تاریخدان علم و پدر می سارتن (شاعر و نویسندۀ آمریکایی) که از نظر برخی «پدر تاریخ علم» بهحساب میآید. وی نویسندۀ ۱۵ کتاب و بیش از ۳۰۰ مقاله در همین زمینه میباشد.
– زادروز ویلیام سارویان در سال ۱۹۰۸م؛ رماننویس، نمایشنامهنویس ارمنیتبار آمریکایی و برندۀ جایزۀ پولیتزر برای نمایشنامه در سال ۱۹۴۰م و برندۀ جایزۀ اسکار بهترین داستان در سال ۱۹۴۳م و یکی از چهرههای برجستۀ ادبی میانۀ سدۀ ۲۰م
– زادروز رابرت آدامز در سال ۱۹۳۳م؛ رماننویس اهل آمریکا
– زادروز ریچارد گییر در سال ۱۹۴۹م؛ بازیگر آمریکایی و برندۀ جایزۀ گلدنگلوب که در سال ۱۹۹۹م نشریۀ معروف مردم، او را بهعنوان سکسیترین مرد زندۀ جهان برگزید.
– زادروز سیدحسن نصرالله در سال ۱۹۶۰م؛ روحانی شیعه و سیاستمدار لبنانی که از سال ۱۹۹۲م تا هنگام ترورش در سال ۲۰۲۴م بهعنوان سومین دبیرکل حزب سیاسی و گروه شبهنظامی حزبالله لبنان فعالیت میکرد.
– زادروز محمد بن سلمان آل سعود در سال ۱۹۸۵م؛ ولیعهد و نخستوزیر عربستان سعودی که بهعنوان رئیس شورای امور اقتصادی و توسعه و شورای امور سیاسی و امنیتی فعالیت میکند. او پیش از گماردهشدن بهنخستوزیری، از سال ۲۰۱۵ تا سال ۲۰۲۲م بهعنوان وزیر دفاع عربستان سعودی فعالیت میکرد. او پسر هفتم سلمان بن عبدالعزیز آلسعود است و حکومت پدرش را کنترل میکند و حاکم دفاکتوی عربستان سعودی قلمداد میشود.
درگذشت
– درگذشت جان بانیان در سال ۱۶۸۸م؛ نویسنده و سخنران انگلیسی
– درگذشت فردیناند لاسال در سال ۱۸۶۴م؛ فعال سیاسی سوسیالیست آلمانی یهودی
– درگذشت شارل پیر بودلر در سال ۱۸۶۷م؛ شاعر و نویسندۀ فرانسوی
– درگذشت ویلهلم ماکسیمیلیان وونت در سال ۱۹۲۰م؛ پزشک، روانشناس، فیزیولوژیست و استاد دانشگاه آلمانی که بهعنوان یکی از پایهگذاران علم روانشناسی تجربی شناخته میشود. او پیشوای مکتب ارادهگرایی بودهاست.
– درگذشت ادوارد مایر در سال ۱۹۳۰م؛ باستانشناس و ایرانشناس آلمانی
– درگذشت مارینا ایوانوونا تسوتایوا در سال ۱۹۴۱م؛ شاعر و نویسندۀ اهل روسیه
– درگذشت ایلیا گریگوریویچ ارنبورگ در سال ۱۹۶۷م؛ نویسنده، انقلابی و روزنامهنگار اهل اتحاد شوروی
– درگذشت ژرژ براک در سال ۱۹۶۳م؛ نقاش، مجسمهساز و چاپکار فرانسوی و از پیشگامان هنر مدرن و یکی از بنیانگذاران جنبش کوبیسم
– درگذشت جان فورد در سال ۱۹۷۳م؛ از کارگردانهای صاحبنام سینمای آمریکا که با بردن ۴ جایزۀ اسکارِ بهترین کارگردانی از مجموع ۵ نامزدی، در این بخش رکورددار است.
– درگذشت دایانا، شاهدخت ولز (دایانا فرانسس اسپنسر) در سال ۱۹۹۷م؛ عضوی از خانوادۀ سلطنتی بریتانیا که همسر نخست چارلز سوم و مادر ویلیام و هری بود. او برای فعالیتهایش در زمینۀ جمعآوری پول برای خیریههای بینالمللی و همچنین بهعنوان یک شخصیت برجسته و مشهور در قرن ۲۰م شناخته شدهبود. ازدواج او با شاهزادۀ ولز در کلیسای جامع سنتپل برگزار شد که مخاطبانی جهانی داشت و بهوسیلۀ بیش از ۷۵۰ میلیون نفر تماشا شد. توجه رسانهها و مطبوعات جهان برای آخرینبار در تاریخ ۳۱ آگوست ۱۹۹۷م بهدایانا جلب شد؛ روزی که او در یک تصادف رانندگی در پاریس کشتهشد.
– درگذشت لایونل همپتون در سال ۲۰۰۲م؛ موسیقیدان اهل ایالات متحدۀ آمریکا
– درگذشت شلدون هاوارد هریس در سال ۲۰۰۲م؛ مورخ و استاد تاریخ در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا بود.
– درگذشت جرج هارنیج پرتر در سال ۲۰۰۲م؛ دانشمند شیمیدان انگلیسی و برندۀ جایزۀ نوبل شیمی در سال ۱۹۶۷م
– درگذشت دیوید فراست در سال ۲۰۱۳م؛ روزنامهنگار و مجری سرشناس و کهنهکار بریتانیایی تلویزیون که در کارنامۀ کاریاش چندینبار با شاه ایران نیز مصاحبه داشتهاست. او بهدلیل انجام یکسری مصاحبه با ریچارد نیکسون رئیسجمهوری سابق آمریکا (پس از استعفایش) مشهور است و همچنین در بین ایرانیان، بهعلت مصاحبههایش با شاه ایران، هم پیش از انقلاب ۱۳۵۷خ و همچنین پس از خروج شاه از ایران.