
به بهانهی روز بزرگداشت حکیم فردوسی و کوتاه از ماجرای تکفیر جنازهی او!
حکیم فردوسی، شاعر حماسهسرای ایرانی و سرایندهی شاهنامه و بزرگترین سرایندهی پارسیگوی ایران است که از شهرت جهانی برخوردار میباشد. کنیهی وی «ابوالقاسم» و تخلص و شهرتش «فردوسی» است. در ایران روز ۲۵ اردیبهشتماه نیز بهنام روز بزرگداشت فردوسی نامگذاری شدهاست.

ویژه از شاه تهماسب یکم؛ از نوع حکمرانی تا وضع مردم و نشر خرافه!
امروز در تقویم تاریخ سالروز درگذشت «شاه تهماسب یکم» صفوی است؛ پادشاهی که بعد از شاپور دوم ساسانی طولانیترین دورهی حکمرانی در تاریخ ایران را داشت. شاه تهماسب اول در طول دوران حکومت خود بهجای اصلاح امور ایرانزمین تنها بهنشر مذهب تشییع در مملکت پرداخت!

روز جهانی «خر»؛ خدمتی به قدمت ۵ هزار سال + چند دانستنی!
روز جهانی خر در واقع نشان احترام به تلاش موجودیست که اگرچه به جبر و زور، اما از حدود ۷ هزارسال پیش سنگینیِ بار روی دوش انسان را کم کرده و البته نقشی اساسی در تاریخ بشر داشتهاست! این حیوان در طول تاریخ در چالشبرانگیزترین مناطق و بدترین شرایط آبوهوایی کار کردهاست.

روز ملی خلیج فارس؛ اخراج پرتغالیهای ستمگر از جزیرهی هرمز! + تصاویر
به بهانهی روز ملی خلیج فارس، باید بدانید که پرتغالیها اولینبار در سال ۱۵۰۶م به سرپرستیِ ناخدا آلبوکرک، وارد خلیج فارس شدند و پس از مدتی، قشم و جزیرهی هرمز و گمبرون را هم کاملاً تصرف کردند. در آن دوره شاهاسماعیل صفوی پادشاه ایران بود و قصد و توان مبارزه با آنها را نداشت.

دستگاه قضایی؛ آشفتهبازار قضاوت در تاریخ ایران!
نیکلاس سانسون کشیش و مبلغ فرانسوی بود که همراه با هیأتی از فرانسه برای تبلیغ دین مسیح در سال ۱۶۸۳م (همزمان با حکومت شاهسلیمان صفوی) به ایران آمد. سفرنامهی او یکی از منابع مهم دورهی صفوی شمرده میشود که در این پست هم در مورد دستگاه قضایی در ایران همان زمان را میخوانید.

پادشاه صفوی؛ خشم شاه از عوارضگرفتن حاکم قم!
بهطوریکه مورخان بررسی کردهاند، عواملی که اقتصاد ایران را در زمان شاهعباس شکوفا ساخته متعدد است. همچنین باید گفت که موفقیت شاهعباس پادشاه صفوی در کارها، در اثر مرکزیتیست که ایجاد کردهبود. این مرکزیت در کشور از زمان شاهاسماعیل شروع شده و تا اواخر دورهی صفویه ادامه داشت.

یعقوب لیث؛ بنیانگذار و پادشاه سلسلهی صفاریان!
اگرچه یعقوب لیث، بنیانگذار سلسلهی صفاریان، از نظر دربار عباسی و فقهای اسلامی، یک شورشی بهشمار میرفت که کارهایش میبایست خلاف موازین شرع اسلام محسوب شود و شخصیتش مورد نکوهش قرار گیرد، اما همهی مورخان پیشین از رادمردی و بزرگواری و شیوهی پسندیدهی کشورداریِ او سخن گفتهاند.

ژان شاردن؛ نقدی بر کردار ایرانیان در یک سفرنامه!
ژان شاردن؛ سیاح و خاورشناس فرانسوی، در نوامبر ۱۶۴۳م به دنیا آمد و پس از طی تحصیلات مقدماتی، مدتی به جواهرفروشی پرداخت. وی به ایران سفر کرد و به عنوان بازرگان سلطنتی، نزدیک دربار صفویه شد. او در مدت حضورش در ایران که چندینسال به طول انجامید، مطالعات و مشاهدات خود را به قلم آورد.

ابن سینا؛ مناظرهی علمی ممنوع است، فقط تکفیر!
ابوعلی سینا (ابن سینا)، زادهی ۲ صفر ۳۷۰ه.ق در بخارا و درگذشتهی ۲۹ شعبان ۴۲۸ه.ق، پزشک، ریاضیدان، منجم، فیزیکدان، شیمیدان، روانشناس، جغرافیدان، فیلسوف ایرانی و از مشهورترین و تأثیرگذارترین فیلسوفان و دانشمندان ایرانزمین است. روایتی از تکفیر دانشمندان را میخوانید.

کریمخان زند: ما از شکست هیچ کشور و ملتی در جهان خوشحال نمیشویم!
در جریان جنگ امپراتوری روسیه و امپراتوری عثمانی، کاترین کبیر بهدنبال قتل شوهرش امپراتریس روسیه شده بود، سفیری به دربار کریمخان زند فرمانروای وقت ایران فرستاد. ماموریت این سفیر رساندن خبر پیروزیهای قوای نظامی روسیه و عقب راندن و شکست عثمانی در جنگ بود و…