
فروید؛ آیا مشاهدهی صحنهی اعدام جذابیت دارد؟
از نظر زیگموند فروید، بنیانگذار دانش روانکاوی، دیدزدن جسد یا لحظهی جانکَندن یک اعدامی ترسناک است؛ چون میدانیم که این مرحله از شخصیت انسان که در حال دیدزدن به تابو است، در خطر تنبیه است. چون مانند زلزدن به معلولین و دیوانهها، مصادف است با احساس گناه و شرم. اما چرا؟

ایران دهه ۵۰؛ نظریههای بیراه دربارهی انقلاب ۵۷ + تصاویر
در این نوشته (در مورد ایران دهه ۵۰) میخواهم با مثال پدرم، نشان دهم برخی نظریهها دربارهی انقلاب ۵۷ چقدر بیراهاند؛ در واقع نظریههایی که دلیل انقلاب را در «فلاکت اقتصادی» توضیح میدهند. چطور ممکن بود فردی با کارگری بتواند در مدت ۱۲ سال به خانه، مغازه، ماشین و زن و فرزند برسد؟

قحطی بزرگ ایران؛ جنگ جهانی اول در ایران چه گذشت؟ + تصاویر
گفته میشود قحطی بزرگ ایران که بین سالهای ۱۲۹۶ تا ۱۲۹۸ اتفاق افتاد، نزدیک به ۱۰ میلیون نفر تلفات داشت و مقدمهی شیوع بیماریهای بسیاری هم بود که آن را با اشغال و دخالت انگلیس و روسیه در جنگ جهانی اول بیربط نمیدانند، اما باید گفت که از داخل نیز مشکلاتی در کشور وجود داشت.

سرود ملی ایران؛ از ناصرالدینشاه قاجار تا عموسبزیفروش! + موزیکها
ماجرای سرود ملی ایران در تاریخ، با ساخت «مارش سلام شاه» در زمان ناصرالدینشاه آغاز شد و پس از بهسلطنترسیدن احمدشاه قاجار نیز مارش «سلامتیِ دولت علیّهی ایران» ساختهشد که مورد توجه وی بود، اما با توجه به رویکارآمدن رضاشاه پهلوی، یک سرود ملی ساختهشد و بعدها تغییر کرد.

شعبان جعفری؛ لات و مخالف مصدق، حامی شاه و فدائیان اسلام! + تصاویر
شعبان جعفری مصداق پارادوکس است؛ او لات و مرید سیدابوالقاسم کاشانی، مخالف سرسخت دکتر مصدق و حزب توده، طرفدار شاه و حامیِ گروه فدائیان اسلام بود! وی از همان دوران کودکی پُرشرّ و شور بود و نشانی از آرامش و آسایش نداشت. نقش او در کودتای ۲۸ مردادماه ۱۳۳۲ نیز پُررنگ بودهاست.

سلبریتی؛ سودجوی عافیتطلب یا حنجرهی بیصدایان؟
سلبریتی کیست؟ این پدیده را چگونه باید داوری کرد؟ چه نسبتی میان او و جامعه وجود دارد؟ اصلاً چگونه ساخته میشود؟ درِ ورود به جرگهی سلبریتیها کجاست؟ ما چه موضعی باید نسبت به آنها داشته باشیم؟ قدرت سیاسی، کاریزما، شهرت، محبوبیت، قهرمانی و جذابیت، کسی را سلبریتی نمیکند!

سینمای ایران؛ تاریخ تحول از مشروطیت تا انقلاب اسلامی! + تصاویر
نخستین مکان نمایش فیلم برای عموم در تهران در سال ۱۲۸۳خ، دو سال پیش از صدور فرمان مشروطیت در تهران، توسط ابراهیمخان صحافباشی افتتاح شد. سینمای ایران با رویکارآمدن رضاشاه پهلوی با سرعتی ملایم راه توسعه و ترقی را پیمود، اما پس از انقلاب اسلامی، دچار دگرگونیِ زیادی شد.

جنگ اقتصادی؛ مشکل اصلی تحریمهاست یا مدیریت؟!
در جنگ اقتصادی، کل کشور به خاکریز جنگ بدل میشود و تَرکشهای اقتصادیِ آن، بخش بزرگی از مردم را هدف میگیرد. درست است که در انفجار بمبهای اقتصادی کسی بیدرنگ شاهرگبُریده نمیشود و جان نمیدهد، اما آینده یا دسترنج سالها تلاشش بـه سادگی میسوزد، اما دلیل این مشکلات چیست؟

حزب توده؛ حزبی قدرتمند که تسلیم کمونیسم شد! + تصاویر
اکنون بیش از ۸۰ سال از تأسیس حزب توده گذشتهاست؛ حزبی که از سال ۱۳۲۰خ آغاز به فعالیت کرد و روشنفکران، دانشجویان و کارگران از اعضای مؤثر آن بودند. هر چند که حزب توده در جذب روحانیون، روستاییان، بازرگانان و بازاریان ناتوان بود، اما تلاش زیادی در گرفتن مناصب مهم دولتی داشت.

شیخ نوری؛ قانون مساوات با اسلام همخوانی ندارد!
فضلالله نوری مازندرانی، معروف به شیخ فضلالله نوری (یا شیخ نوری) در سال ۱۲۲۲خ در کجور مازندران به دنیا آمد. او در فقه و اصول به درجهی اجتهاد رسید و از بهترین شاگردان حاج میرزا حسن شیرازی بود. وی با مشروطه و قانوناساسی آنزمان مخالفتهای بسیاری داشت که در ادامه میخوانید.