دوازدهم/۱۲ دسامبر در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– روز جهانی حمایت از بیماران کلیوی
وقایع
– در سال ۱۹۶۳م؛ کنیا از امپراتوری بریتانیا مستقل شد.
زادروزها
– زادروز گوستاو فلوبر در سال ۱۸۲۱م؛ از نویسندگان تأثیرگذار قرن ۱۹م فرانسه بود که اغلب جزو بزرگترین رماننویسان ادبیات غرب شمرده میشود. نوع نگارش واقعگرایانه و ادبیات بسیار غنی و تحلیلهای روانشناختی عمیق از جمله خصوصیات آثار وی است.
– زادروز پتر لودویگ میدل سیلو در سال ۱۸۳۲م؛ ریاضیدان نروژی
– زادروز ادوارد مونک در سال ۱۸۶۳م؛ نقاش برجستۀ نروژی در سبک هیجاننمایی (اکسپرسیونیسم) و امپرسیونیسم (طلوع خورشید)
– زادروز آلفرد ورنر در سال ۱۸۶۶م؛ شیمیدان سوئیسی و برندۀ جایزۀ نوبل شیمی در سال ۱۹۱۳م که اولین برندۀ جایزۀ نوبل در رشتۀ شیمی معدنی است و این در حالی است که تا ۶۰ سال بعد، هیچ شیمیدانی در شیمی معدنی، جایزۀ نوبل را نبرد.
– زادروز فرانسیس آلبرت سیناترا در سال ۱۹۱۵م؛ خواننده و هنرپیشۀ مشهور آمریکایی
– زادروز چنگیز آیتماتوف در سال ۱۹۲۸م؛ نویسندۀ برجستۀ اهل کشور قرقیزستان و یکی از مشهورترین چهرههای فرهنگی اتحاد جماهیر شوروی
– زادروز ساموئل ویمز در سال ۱۹۳۶م؛ حقوقدان و نویسندۀ آمریکایی
درگذشت
– درگذشت استفان باتوری در سال ۱۵۸۶م؛ یکی از اشرافزادگان کشور مجارستان و شاهزادۀ ترانسیلوانیا و شاه لهستان که یکی از بهترین و برجستهترین فرمانروایان مشترکالمنافع لهستانلیتوانی محسوب میشود. او علیه توسعهطلبی روسیه در منطقه بهپا خاست و در جنگ لیوونی، موفق شد که روسها را بهمرزها و سرحدات خود عقب براند. او همچنین در مرزهای جنوبی خود، پیمانی طبق اصول مسیحیت را با روسیه امضاء کرد و در برابر عثمانیها نیز ایستادگی نمود.
– درگذشت رابرت براونینگ در سال ۱۸۸۹م؛ شاعر و نمایشنامهنویس انگلیسی که بهسبب مهارتش در سرودن اشعار دراماتیک، بهخصوص تکگویی، یکی از شعرای مطرح دورۀ ویکتوریا است.
– درگذشت ژان ریشپن در سال ۱۹۲۶م؛ شاعر، رماننویس و نمایشنامهنویس قرن ۱۹م اهل فرانسه
– درگذشت هدا شعراوی (هدی شعراوی) در سال ۱۹۴۷م؛ از پیشگامان جنبش حقوق زنان در مصر و بنیانگذار اتحادیۀ فمینیستی مصر که در سال ۱۲۹۸م فعالیتی برای حقوق زنان در مصر را آغاز و رهبری کرد. او در حرکتی نمادین، حجاب خود را پس از بازگشت از کنفرانس زنان در رُم بهنشانۀ حمایت از جنبش فمینیستی با اهداف گستردهتر برداشت و بهدریای مدیترانه انداخت.
– درگذشت دانیل کارلتون گایداشک در سال ۲۰۰۸م؛ پزشک و پژوهشگر پزشکی مجاراسلواکیآمریکایی که در سال ۱۹۷۶م بهخاطر کار بر روی بیماری کورو (نخستین بیماری پریون که اثبات شده عفونی است) بههمراه باروخ ساموئل بلومبرگ، برندۀ جایزۀ نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد.