آراماس تایتانیک/RMS Titanic؛ نام کشتی بخار بزرگی بود که در روزی چون امروز یکی از بزرگترین تراژدیهای قرن بیستم را رقم زد. چهکسی فکرش میکرد، بزرگترین سازهی دریایی بشر در آن روزگار، در اولین سفر خود پس از برخورد با کوه یخ همراه با بیش از ۱۵۰۰ تن از مسافران خود در عمق ۳۸۰۰ متری اقیانوس اطلس بهخواب ابدی برود! ساخت کشتی اقیانوسپیمای تایتانیک با طرح مهندس نامدار ایرلندی توماس اندروز، در سال ۱۹۰۸ آغاز شد. ساخت کشتی ۲۶ ماه طول کشید و پانزده هزارنفر با هزینهی ۷.۵ میلیون دلار روی آن کار کردند! در آن زمان این کشتی علاوه بر داشتن سه دودکش مرسوم، صاحب یک دودکش غیر واقعی نیز شد، زیرا به باور مدیر شرکت کشتیسازی وجود چهار دودکش عظمت و قدرت این کشتی را دو چندان میکرد. سفر دریایی تایتانیک در ساوتهمپتون به تاریخ دهم آوریل ۱۹۱۲ آغاز شد. هنگام غروب کشتی در چربورگ فرانسه توقف کرد تا مسافرین بیشتری سوار کند. همان روز عصر به سوی کوئینز تاون ایرلند حرکت نموده و ساعت ۱:۳۰ دقیقه بامداد روز یازدهم آوریل به داخل پهنه اقیانوس اطلس روانه شد.
تایتانیک آنقدر بزرگ بود که حرکت آن بر روی دریا احساس نمیشد. موتورهای بزرگ و پرقدرت آن هیچکدام از ارتعاش های آزارنده متداول در اقیانوس پیماهای دیگر را ایجاد نمیکردند. حتی زمانی که با حداکثر سرعت ۲۲ گرهدریایی (۴۱ کیلومتر در ساعت، که در زمره سریعترین کشتیهای آن زمان بود) حرکت میکرد، مسافرین داخل آن میتوانستند از حداکثر آسایش برخوردار شوند. کشتیهای آن زمان مجهز به رادار نبودند ولی تایتانیک به سیستم تلگراف بیسیم مارکونی مجهز شده و دو اپراتور سیستم بهطور شبانهروزی در اتاق مخابرات آن کار میکردند. در روز یکشنبه ۱۴ آوریل، پنجمین روز مسافرت، تایتانیک پنج اخطار مختلف درباره مشاهده کوههای یخ دریافت کرد، اما کاپیتان کشتی چندان توجهی به این اخطارها ننمود. اپراتور در شب ۱۴ آوریل ششمین اخطار دیده شدن کوه یخ را نیز دریافت کرد، اما هیچ توجهی به اینکه تایتانیک چقدر نزدیک مکان ارسال اخطارهاست نکرد و پیام را بهکناری انداخت.
سرانجام در ساعت ۱۱:۴۰، یکی از دیدهبانان کشتی که در آشیانه خدمه حاضر بود، کوه یخ عظیمی را که به شکل خطرناکی در جلو و نزدیک کشتی بود مشاهده کرد. او بهناخدا یکم اعلام خطر کرد و ناخدا سراسیمه دستور داد که کشتی تماما بهسمت چپ بگردد. او به موتورخانه دستور داد که گردش پروانهها را معکوس کنند. کشتی به آرامی به چپ گردید، اما خیلی دیر شده بود! ۳۷ ثانیه بعد پهلوی سمت چپ کشتی بهقسمت زیر آب کوه یخ کشیده شده و شکافی در بدنه کشتی ایجاد شد. آب به سرعت وارد قسمتهای کشتی شد و از آنجایی که شکاف بسیار طویل بود، بیشتر قسمتهای کشتی به سرعت پر از آب شدند و بدین ترتیب تایتانیک در حالی که در حین فرو رفتن در آب دو تکه شد، به قعر اقیانوس فرو رفت!
غرق شدن تایتانیک با شروع یک دوره تاریخی ناآرام همراه است. کشتاری که از سال ۱۹۱۴ یعنی تنها دو سال بعد از این حادثه در جنگجهانیاول رخ داد، فاجعه تایتانیک را در خاطرهها کمرنگ کرد. پایان این جنگ، دنیا را با رکود بزرگ در دهه ۱۹۳۰ روبهرو کرد و یک دهه بعد از آن، جرقه جنگ جهانی دوم زده شد. همه این حوادث تنها در طی یک قرن رخ داد اما هیچ کدام از این وقایع باعث نشد که ماجرای تایتانیک بهطور کامل فراموش شود. در ادامه تصاویر جالب رنگی شده از این کشتی زیبا را میبینید.
فیلمی کمتر دیده شده از کشتی تایتانیک و ناخدای اول آن کاپیتان ادوارد جان اسمیت.
نگارش و گردآوری: قجرتایم
تصاویر برگرفته از مجله تاریخ فرادید