دوازدهم/۱۲ دیماه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– روز رشت؛ روز نکوداشت شهر رشت در ایران
وقایع
– تاجگذاری محمدعلیشاه قاجار در سال ۱۲۸۵خ
– اشغال شهرهای تبریز و ارومیه بهدست ارتش عثمانی در جنگجهانی اول، در زمان سلطنت احمدشاه قاجار در سال ۱۲۹۳خ
– در سال ۱۳۳۹خ؛ ۵۶۵۵ کیلومتر شاهلولۀ نفتی در درازای یکسال در ایران احداث شد.
– تظاهرات مردم تهران برای ابراز مخالفت با رژیم پهلوی در مراسم خاکسپاری احمد خندقآبادی در سال ۱۳۴۵خ
– آغاز عملیات محمد رسولالله با رمز لا اله الا الله/محمد رسولالله در غرب نوسود، با تلاش سپاهپاسداران انقلاباسلامی در سال ۱۳۶۰خ
– کشف نفت در کویر مرکزی ایران در سال ۱۳۸۲خ؛ پس از ۳ سال فعالیت مطالعاتی و حفاری، نفت خام درعمق ۳ هزار و ۹۶۴ متری در شهر آرانوبیدگلِ استان اصفهان کشف شد. با بررسیهای کارشناسان بر روی چاه و با تزریق اسید کلریک و گاز نیتروژن، روزنهای بهچاه باز شد و همراه با گاز، نفت نیز استخراج شد.
زادروزها
درگذشت
– درگذشت مظفرالدینشاه قاجار در سال ۱۲۸۵خ؛ پنجمین پادشاه ایران از دودمان قاجار که پس از کشتهشدن پدرش ناصرالدینشاه بهدست میرزا رضا کرمانی و پس از نزدیک به ۴۰ سال ولایتعهدی، شاه شد و از تبریز بهتهران آمد. در جریان جنبش مشروطه، برخلاف کوششهای صدراعظمش عینالدوله، با مشروطیت موافقت کرد و فرمان مشروطیت را امضا کرد. او ۱۰ روز پس از امضای قانون اساسی درگذشت. وی آخرین پادشاه ایران است که در ایران درگذشتهاست.
– درگذشت مریم روحپرور در سال ۱۳۶۶خ؛ خوانندۀ آهنگهای عامهپسند ایرانی که نخستینبار صدای او توسط یکی از رادیوهای تهران بهنام رادیوی نیروی هوایی پخش شد و بهاینخاطر، مردم او را تا مدتها بهنام روحپرورِ نیرو هوایی میشناختند.
– درگذشت مهین اسکویی در سال ۱۳۸۴خ؛ کارگردان، مدرس تئاتر، مترجم آثار نمایشی و یکی از بنیانگذاران تئاتر آناهیتا
– درگذشت شهپر امیرابراهیمی در سال ۱۳۸۶خ؛ خوانندۀ قدیمی و مردمی رادیو ایران و بازیگر پُرطرفدار تئاترهای خیابان لالهزار و سینمای ایران در دهۀ ۴۰خ که بهدلیل همنامبودن و گیلکیبودن و همسنبودن هر دو، گاهی با کتایون امیرابراهیمی اشتباه گرفته میشوند. شهپر در طول سالهای دهۀ ۴۰خ، همراه با مَهوَش و آفت، یکی از ۳ خوانندۀ عامهپسند و پُرطرفدار ایران بهشمار میآمد.
– درگذشت ملوک آغوز (آفَت) در سال ۱۳۸۶خ؛ خوانندۀ ایرانی در سبک موسیقی کوچهبازاری بود. آفَت در طول سالهای دهۀ ۴۰خ، همراه با مَهوَش و شهپر، یکی از ۳ خوانندۀ عامهپسند و پُرطرفدار ایران بود. آفت را رقیب مَهوَش خوانندۀ مردمیِ کافههای تهران میدانستند، اما لقب بلبل شرق در تئاترها و کافهکابارهها فقط متعلق بهآفَت بود. او کار خوانندگی را در کافههای ساز و ضربی لالهزار شروع کرد.
– درگذشت هما ناطق در سال ۱۳۹۴خ؛ نویسنده، پژوهشگر و استاد دانشگاه در رشتۀ تاریخ و با سابقۀ تدریس در دانشگاه تهران و دانشگاه سوربن، تحقیقات فراوانی در زمینۀ تاریخ مشروطیت و دوران قاجار انجام دادهبود.
– درگذشت محمدعلی اینانلو در سال ۱۳۹۴خ؛ مجری تلویزیون و رادیو، بازیگر، صداپیشه، کارشناس ورزشی، روزنامهنگار و کارشناس و مستندساز طبیعت که بهعنوان قدیمیترین گزارشگر و مفسر والیبال در ایران و بنیانگذار روزنامهنگاری محیطزیست شناخته میشد.
– درگذشت علیاکبر معینفر در سال ۱۳۹۶خ؛ سیاستمدار و مدیر ارشد اجرایی ایرانی که نخستین وزیر نفت ایران پس از ایجاد این وزارتخانۀ جدید محسوب میشود. وی دانشآموختۀ مهندسی راه و ساختمان از دانشکدۀ فنی دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی زلزله از دانشگاه واسدا میباشد. او از اعضای نهضت آزادی بود.
– درگذشت تقی مصباح (تقی گیوهچی، محمدتقی مصباح یزدی) در سال ۱۳۹۹خ؛ مجتهد و فیلسوف شیعه و بنیانگذار و رئیس مؤسسۀ آموزشی و پژوهش امامخمینی بود. با توجه بهتفکرات و سخنرانیهای مصباح یزدی، برخی او را روحانی تندرو و همچنین از مروجان خشونت برای حذف مخالفین در جمهوریاسلامی میدانند.
یک پاسخ
آفت آفتاب شد و رفت