اپیزود هفدهم؛ انقلاب دود (۳)؛ فاصلهی خشم تا اشک
به یاد دارید وقتی در مدارس به درس مربوط به نهضت «توتون و تنباکو» رسیدیم، چه نوشته بود؟ «میرزای شیرازی فتوا داد، مردم تحریم کردند؛ پایان»، اما ماجرای انقلاب «توتون و تنباکو» چنین نیست! در این اپیزود قدم به قدم با مردم دورهی ناصری همراه میشویم و این جنبش عظیم را از زاویهی بهتری نگاه میکنیم. چگونه «خِرَد جمعیِ» ایرانیان در آنسالها از همهی ابزارهای موجود برای پیروزیِ جنبش استفاده کرد؟
اپیزود شانزدهم؛ انقلاب دود (۲)؛ کشف راز موفقیت فرنگیها
در قسمت اول سهگانهی انقلاب دود، از چگونگیِ اکتشاف و انتشار «توتون و تنباکو» گفتیم و به ایران قرن نوزدهم میلادی رسیدیم؛ کشوری که به دودکشی شهره بود و علاوه بر آن، پولدرآوردن از این کسبوکار را خیلی خوب یاد گرفتهبود؛ اما «ناصرالدینشاه قاجار» در سفرش به اروپا، امتیاز «توتون و تنباکو» را به «تالبوت» و شرکت آن «رژی» واگذار کرد. آیا میدانید در این سفرهای فرنگ چه گذشت و جریان این امتیازنامه چه بود؟
اپیزود پانزدهم؛ انقلاب دود (۱)؛ از سانسالوادور تا دارالخلافه
وقتیکه «کریستف کلمب» در سفر اکتشافی بر حسب اتفاق به قارهی آمریکا رسید، عدهای از بومیان «سانسالوادور» را دید که «دود» از دهانشان خارج میشود؛ حیرتزده شد و از همانجا بود که استعمال «تنباکو» به سرتاسر جهان رسید. در اپیزود پانزدهم پادکست «رادیو قجرتایم» به داستان شگفتانگیز و پُر رمز و راز همهگیریِ استعمال دخانیات و وقایع پیرامون آن تا رسیدن این گیاه به ایران میپردازیم.
اپیزود چهاردهم؛ ظلم پایدار میماند
اپیزود چهاردهم؛ ظلم پایدار میماند: «محمدقاسم هندوشاه استرآبادی» معروف به «فرشته» مورخ و پزشک ایرانیِ اهل استرآباد ساکن هندوستان، در مورد او میگوید: «و چنین کارها از ابتدای آفرینش تا دور او، هیچ جهانداری نکردهبود…!» شاید در مورد این آدم درست میگفت؛ اما فقط تا دورهی او، نه دورهی شما شنوندگان اپیزود چهاردهم رادیو قجرتایم با عنوان: «ظلم پایدار میماند»…
اپیزود سیزدهم؛ نجات دهنده، قسمت سوم
اپیزود سیزدهم؛ نجات دهنده، قسمت سوم: این مرد نیز در هر فرصتی که به دست میآورد، به قصد تقویتِ روحیهی شهادتطلبى و سرسپردگىِ بىچون و چرایِ پیروان و تشجیعِ آنان به جهاد، در سخنرانیهای خود، چنان لزومِ داشتنِ ایمان به امام و اطاعتِ محض از دستورهای او را عظیم جلوه مىداد که هواخواهانِ ناآگاه و دلباختهی او، حاضر بودند به امر او، بىدرنگ به روی پدر، برادر و فرزند خود شمشیر بِکِشند…!
اپیزود دوازدهم؛ نجات دهنده، قسمت دوم
اپیزود دوازدهم؛ نجات دهنده، قسمت دوم: «ماکیاولی» میگوید که هر گاه برای نجات سیستم، تصمیمگیریِ قطعی لازم باشد، نباید بگذاریم ملاحظاتی در زمینهی دادگری، انساندوستی یا ستمکاری، یا حتی سرافرازی و سرافکندگی به میان آید…!
اپیزود یازدهم؛ نجات دهنده، قسمت اول
اپیزود یازدهم؛ نجات دهنده، قسمت اول: همیشه به ما گفتند: «کسی که خواب است را میتوان بیدار کرد، اما کسی که خود را به خواب زده است؟ هرگز…!» ولی ما اعتقاد داریم: «کسی که خود را به خواب زده است، خواه ناخواه با سیلیِ روشنگری، چشمانش را باز میکند…!» در نتیجه «نجاتدهنده در گور خفته است» سیلیِ دردناک تاریخ خواهد شد…!
اپیزود دهم؛ اپیدمی ۱۹۰۴ در ایران
اپیزود دهم؛ اپیدمی ۱۹۰۴ در ایران: روایت اصلی، یک ویژهبرنامه است از تاریخچهی اپیدمیِ ۱۹۰۴م در ایران، که سَری به بازار خرافاتفروشان در همان دوره میزنیم، تا پندی از تاریخ بگیریم و در این روزهای سخت به کار ببندیم، که در این اپیزود خواهید شنید…!
اپیزود نهم؛ کودتای میدان توپخانه
اپیزود نهم؛ کودتای میدان توپخانه: روایت اصلی، ماجرای کودتای میدان توپخانه میباشد که کمتر در تاریخ به آن اشاره شدهاست؛ شاید به این دلیل که چندی بعد از این ماجرا، واقعهی مهم بهتوپبستن مجلس شورای ملی اتفاق افتادهاست، که در این اپیزود خواهید شنید…!
اپیزود هشتم؛ روحانیت و دربار؛ جنگ داخلی
اپیزود هشتم؛ روحانیت و دربار؛ جنگ داخلی: روایت اصلی، در زیر هیچ قرارداد استعماری، امضاءِ یک آخوند نجفرفته نیست، در حالی که در زیر تمام این قراردادهای استعماری، امضاءِ آقای دکتر و آقای مهندسِ فرنگرفته است! حتماً این جملهی معروف «علی شریعتی» را زیاد شنیدهاید، اما در این اپیزود، ماجرای یک آخوند از نجفبرگشته را خواهید شنید…!