یازدهم/۱۱ مارس در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
وقایع
– در سال ۱۹۱۸م؛ لنین، پایتخت روسیه را از سنپترزبورگ بهمسکو انتقال داد.
– در سال ۱۹۷۹م؛ ایران از پیمان سنتو (سازمان پیمان مرکزی در دوران جنگ سرد و با هدف مبارزه با شوروی و نفوذ مارکسیسم) خارج شد.
– در سال ۱۹۸۵م؛ میخائیل گورباچف بهعنوان آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی انتخاب شد.
– تخریب تندیسهای بودا در بامیان، توسط رژیم طالبان در افغانستان در سال ۲۰۰۱م
زادروزها
– زادروز تورکواتو تاسّو در سال ۱۵۴۴م؛ شاعر ایتالیایی قرن ۱۶م
– زادروز اوربن لو وریه در سال ۱۸۱۱م؛ ستارهشناس و ریاضیدان فرانسوی که در زمینۀ مکانیک سماوی تخصص داشت و بیش از هر چیزی، بهدلیل سهمش در کشف نپتون شناخته میشود.
– زادروز جیمز هارولد ویلسون در سال ۱۹۱۶م؛ سیاستمدار عضو حزب کارگر بریتانیا و نخستوزیر بریتانیا که در ۴ دوره انتخابات عمومی بهپیروزی رسید. او آخرین نخستوزیر بریتانیا بود که در دورههای غیرمتوالی خدمت کرد.
– زادروز آستور پیاتزولا در سال ۱۹۲۱م؛ آهنگساز و نوازندۀ مشهور آرژانتینی موسیقی تانگو که ساختههای او که اغلب از موسیقی جاز و کلاسیک تأثیر گرفتهبود، موسیقی تانگو را دگرگون کرد.
– زادروز کیث روپرت مرداک در سال ۱۹۳۱م؛ سرمایهدار آمریکایی و سهامدار اصلی ابرشرکت نوز (ابرشرکت مادرتخصصی رسانههای گروهی چندملیتی مستقر در نیویورک)
– زادروز داگلاس نوئل آدمز در سال ۱۹۵۲م؛ نویسندۀ مشهور انگلیسی
– زادروز دیدیه دروگبا در سال ۱۹۷۸م؛ بازیکن فوتبال بازنشسته و مربی اهل ساحل عاج
درگذشت
– درگذشت الیوگابالوس (هلیوگابال) در سال ۲۲۲م؛ امپراتور روم که سلطنت کوتاه او بهدلیل رسواییهای جنسی و جنجالهای مذهبی مشهور بود. از نظر برخی از مورخان، وی یکی از چهرههای تراجنسیِ اولیه و یکی از اولین کسانی است که بهدنبال کاربرد جراحی برای تغییر جنسیت بودهاست.
– درگذشت فریدریش ویلهلم مورنائو در سال ۱۹۳۱م؛ یکی از تأثیرگذارترین کارگردانهای سینمای صامت آلمان که نقش عمدهای در جنبش سینمای اکسپرسیونیست آلمان داشت.
– درگذشت هاینریش مان در سال ۱۹۵۰م؛ رماننویس آلمانی و برادر توماس مان نویسندۀ بزرگ
– درگذشت الکساندر فلمینگ در سال ۱۹۵۵م؛ پزشک و میکروبیولوژیست اسکاتلندی که بیشتر بهخاطر کشف آنزیم لیزوزیم در ۱۹۲۳م و اولین آنتیبیوتیک مؤثر جهان بنزیل پنیسیلین از کپک پنسیلیون روبنس در ۱۹۲۸م شناخته شدهاست. او در سال ۱۹۴۵م بههمراه هاوارد فلری و ارنست چین، موفق بهدریافت جایزۀ نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد.
– درگذشت ریچارد بروکس در سال ۱۹۹۲م؛ کارگردان، فیلمنامهنویس، رماننویس و بعضاً تهیهکنندۀ آمریکایی
– درگذشت جیمز توبین در سال ۲۰۰۲م؛ اقتصاددان آمریکایی که در سال ۱۹۸۱م برندۀ جایزۀ نوبل اقتصاد شد.
– درگذشت اسلوبودان میلوشویچ در سال ۲۰۰۶م؛ سیاستمدار صرب و یوگسلاو که سیاستهای ملیگرایانۀ او بهعنوان رهبر حزب و رئیسجمهور صربستان در نهایت بهفروپاشی جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی در سال ۱۹۹۲م منتهی شد. او صربستان را وارد درگیریهایی با کشورهای بالکان کرد. همچنین رئیسجمهور جمهوری فدرال یوگسلاوی بود و پس از انتخابات جنجالی در سپتامبر ۲۰۰۰م و در پی اعتراضات گستردۀ مردمی، مجبور بهکنارهگیری از قدرت شد.