دهم/۱۰ فوریه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
وقایع
– سقوط بغداد بهدست ایلخانان مغول و پایان خلافت عباسیان در بغداد در سال ۱۲۸۵م
– در سال ۱۷۶۲م؛ فرانسه، کبک، مستعمرۀ خود در شرق کانادا را در معاهدۀ پاریس ۱۷۶۳م بهبریتانیا واگذار کرد.
– در سال ۱۹۹۰م؛ فضاپیمای گالیله، در مقصد خود بهسمت سیارۀ مشتری، از ناهید گذشت.
زادروزها
– زادروز چارلز لمب در سال ۱۷۷۵م؛ نویسنده و مقالهنویس انگلیسی و یکی از ادبای بزرگ انگلیس
– زادروز جوزپه اونگارتی در سال ۱۸۸۸؛ شاعر، روزنامهنگار و مقالهنویس ایتالیایی
– زادروز باریس لئونیدویچ پاسترناک در سال ۱۸۹۰م؛ از شاعران و نویسندگان روس که موفق بهدریافت جوایز ادبی شد.
– زادروز برتولت برشت در سال ۱۸۹۸م؛ نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و شاعر آلمانی با گرایشهای مارکسیستی
– زادروز والتر هاوسِر براتین در سال ۱۹۰۲م؛ فیزیکدان آمریکایی که در آزمایشگاه بل و بههمراه جان باردین و ویلیام شاکلی، برای مطالعه و تحقیق در مورد نیمهرسانها و پیداکردن اثر ترانزیستور موفق شدند که جایزۀ نوبل فیزیک در سال ۱۹۵۶م را دریافت کنند.
– زادروز جری گُلدسمیت در سال ۱۹۲۹م؛ آهنگساز و رهبر ارکستر اهل آمریکا که بیشتر بهخاطر آثارش در زمینۀ موسیقی فیلم شهرت دارد.
– زادروز رابرت تیلور در سال ۱۹۳۲م؛ دانشمند رایانه اهل آمریکا که برندۀ جوایزی همچون مدال ملی فناوری و نُوآوری و جایزۀ چارلز استارک دراپر شدهاست.
– زادروز روبرتا فلک در سال ۱۹۳۷م؛ خوانندۀ مشهور سبک ریتم و بلوز و سول و برندۀ جایزۀ گرمی
– زادروز کلیف برتون در سال ۱۹۶۲م؛ نوازندۀ چیرهدست گیتار بیس و دومین بیسیست گروه متالیکا
درگذشت
– درگذشت شارل دو مونتسکیو در سال ۱۷۵۵م؛ یکی از اندیشمندان سیاسی فرانسه در عصر روشنگری
– درگذشت جان ویلیام واترهاوس در سال ۱۹۱۷م؛ از نقاشان بریتانیایی پیشارافائلگرایی و نئوکلاسیسیسم که سبک او نهتنها تحت نفوذ نقاشان اولیۀ پیشارافائلی است، بلکه از معاصران خود، امپرسیونیستها نیز تأثیر پذیرفتهبود. بیشتر شهرت وی بهخاطر بهتصویرکشیدن شخصیتهای زن در اساطیر یونان باستان و افسانۀ آرتور است.
– درگذشت ارنستو تئودورو مونتا در سال ۱۹۱۸م؛ روزنامهنگار، ملیگرا، سرباز انقلابی و فعال صلحطلب اهل ایتالیا و برندۀ جایزۀ صلح نوبل
– درگذشت عبدالحمید دوم در سال ۱۹۱۸م؛ سیوچهارمین سلطان و خلیفۀ امپراتوری عثمانی بود که فشار از جانب اروپا، او را وادار ساخت تا با قانون اساسی موافقت نماید، اما او در سال ۱۸۷۸م مجلس را منحل کرد و بار دیگر حکومت مطلقه را برقرار کرد. وی با ساخت مدارس، مساجد، خطوط راهآهن و تلگراف در جهت پیشرفت عثمانی گام برداشت.
– درگذشت ویلهلم کُنراد رونتگِن در سال ۱۹۲۳م؛ فیزیکدان آلمانی و کاشف پرتو ایکس و برندۀ اولین جایزۀ نوبل فیزیک در سال ۱۹۰۱م
– درگذشت آرتور اشر میلر در سال ۲۰۰۵م؛ نویسنده، نمایشنامهنویس و مقالهنویس آمریکایی
– درگذشت چارلی ویلسون در سال ۲۰۱۰م؛ سیاستمدار و افسر ارتش آمریکایی و عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده از تگزاس که از بازیگران اصلی عملیات تندباد (Operation Cyclone) که در آن یکمیلیارد دلار کمک مالی و تسلیحاتی بهگروههای مجاهدین در جنگ علیه شوروی انجام شد، بود. بر اساس زندگی آقای ویلسن و نقشش در تجهیز مجاهدین افغان، یک کتاب نوشته شده و فیلم جنگ چارلی ویلسون نیز ساخته شدهاست.
– درگذشت جان وسلی در سال ۲۰۲۲م؛ نقاش آمریکایی در سبک پاپارت که پس از داشتن چندین شغل عجیب سرانجام در سن ۲۲ سالگی نقاشی را شروع کرد و اولین نمایشگاهش بیشتر از قطعههای بزرگ نقاشیهای خیالی اکریلیک مُهر و مومشده تشکیل شدهبود.