شانزدهم/۱۶ فوریه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
وقایع
– در سال ۱۵۶۸م؛ کلیسای کاتولیک روم، تمام مردم هلند، یعنی جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون نفر را بهاتهام الحاد بهمرگ محکوم کرد.
– در سال ۱۹۸۵م؛ جنبش حزبالله لبنان، با انتشار مانیفست برنامۀ حزبالله، رسماً اعلام موجودیت کرد.
– در سال ۱۹۹۹م؛ بهدنبال دستگیری عبدالله اوجلان، رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه، کُردهای مبارز در سراسر اروپا، سفارتخانهها را بهاشغال درآورده و عدهای را بهگروگان گرفتند.
– در سال ۲۰۰۵م؛ پیمان کیوتو (پیمانی بینالمللی بهمنظور کاهش صدور گازهای گلخانهای، که عامل اصلی گرمشدن زمین در دهههای اخیر محسوب میشوند) در روسیه امضا شد.
زادروزها
– زادروز سر فرانسیس گالتون در سال ۱۸۲۲م؛ مخترع، جغرافیدان، هواشناس، جستجوگر مناطق حارهای، از پیشگامان علم ژنتیک، مردمشناس و آماردان که پسرعمۀ چارلز داروین بود.
– زادروز ارنست هکل در سال ۱۸۳۴م؛ زیستشناس، مورخ طبیعت، فیلسوف، پزشک، استاد و هنرمند برجستۀ آلمانی که هزاران گونۀ مختلف را کشف و نامگذاری کرد و شرح داد.
– زادروز کیم جونگ ایل در سال ۱۹۴۱م؛ رهبر سابق کرۀشمالی و رئیس کمیسیون دفاع ملی کرۀشمالی، فرماندۀ کل ارتش خلق کرۀشمالی و دبیرکل حزب کارگران کمونیست کره
درگذشت
– درگذشت جوسوئه کاردوچی در سال ۱۹۰۷م؛ شاعر ایتالیایی و برندۀ جایزۀ نوبل ادبیات در سال ۱۹۰۶م
– درگذشت هنری بیکن در سال ۱۹۲۴م؛ معمار آمریکایی که از مشهورترین کارهای او بنای یادبود لینکلن در واشینگتن دیسی است.
– درگذشت فرانسیس پیتون راوس در سال ۱۹۷۰م؛ ویروسشناس اهل آمریکا که در کشف نقش ویروسها در انتقال انواع خاصی از سرطان، نقش مهمی داشت و در سال ۱۹۶۶م، برندۀ جایزۀ نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد.
– درگذشت کیت هرینگ در سال ۱۹۹۰م؛ نقاش و هنرمند و فعال اجتماعی در دهۀ ۱۹۸۰م که کارهای او که بیشتر بهمفهومهای تولد و مرگ و جنسیت و جنگ میپردازد، جلوۀ مشخص و متمایزی دارد و از اجزای مهم زبان بصری قرن ۲۰م بهشمار میرود.
– درگذشت سیدعباس موسوی در سال ۱۹۹۲م؛ روحانی شیعۀ لبنانی و یکی از مؤسسین و دومین دبیرکل حزبالله لبنان