چهاردهم/۱۴ مردادماه در تاریخ – زادروز ژاله علو و…

چهاردهم/۱۴ مردادماه در تاریخ را می‌خوانید. از زادروز شوکت علو (ژاله علو)؛ شاعر و گویندۀ رادیو و از پیشکسوتان عرصۀ بازیگری و گویندگی در ایران، تا درگذشت حسین پناهی دژکوه؛ بازیگر و کارگردان و نویسنده و شاعر اهل ایران که از مهم‌ترین افراد و وقایع این روز در تاریخ هستند.
چهاردهم/۱۴ مردادماه در تاریخ

چهاردهم/۱۴ مردادماه در تاریخ را می‌خوانید.

 

  • مناسبت‌ها

 


 

  • وقایع

– صدور فرمان مشروطیت در ایران توسط مظفرالدین‌شاه، پنجمین شاه قاجار در سال ۱۲۸۵خ
– رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به‌نخست‌وزیری محمدجواد باهنر در سال ۱۳۶۰خ
– عملیات نصر ۷ با رمز یا فاطمه‌الزهرا در ارتفاعات دوپازا و سلیمانیه توسط سپاه در سال ۱۳۶۶خ
– تلاش برای ترور سلمان رشدی با حملۀ انتحاری توسط مصطفی مازح در سال ۱۳۶۸خ

 


 

  • زادروزها

– زادروز شوکت علو (ژاله علو) در سال ۱۳۰۶خ؛ شاعر، گویندۀ رادیو، صداپیشه و هنرپیشۀ تئاتر، سینما و تلویزیون، از پیشکسوتان عرصۀ بازیگری و گویندگی و از برگزیدگان هشتمین همایش چهره‌های ماندگار در سال ۱۳۸۹خ
– زادروز محمدرضا مهدوی کنی در سال ۱۳۱۰خ؛ روحانی شیعه، سیاست‌مدار ایرانی و سومین رئیس مجلس خبرگان رهبری که دبیر کلی جامعۀ روحانیت مبارز را بر عهده داشت. وی همچنین رئیس دانشگاه امام صادق و استاد درس اخلاق اسلامی، فقه، اصول فقه و تفسیر این دانشگاه نیز بود.
– زادروز مهدی دیباج در سال ۱۳۱۳خ؛ وی اوایل سال ۱۹۸۵م (۱۳۶۵خ) دستگیر و به‌جرم ارتداد روانۀ زندان گردید. پس از گذراندن ۹ سال و ۲۷ روز در زندان، به‌سبب فشارهای بین‌المللی و بدون کوچک‌ترین توضیحی در ۲۶ دی‌ماه ۱۳۷۲خ از زندان آزاد شد. ۵ ماه پس از آزادی در ۱۳ تیرماه ۱۳۷۳خ توسط عده‌ای ربوده شد و چند روز پس از آن، مأمورین وزارت اطلاعات خبر پیداشدن جسد بی‌جان وی را منتشر کردند. قاتلان روی جنازۀ طاطاوس میکائیلیان بر تکه‌کاغذی نشانی جسد مهدی دیباج را قرار داده‌بودند. ۴ سال بعد یک منبع آگاه اعلام کرد که مهدی دیباج توسط مأمورین وزارت اطلاعات کشته شده‌است.
– زادروز اسداله ملک در سال ۱۳۲۰خ؛ نوازندۀ ویولن، کمانچه و آهنگ‌ساز و ملودی‌پرداز
– زادروز ترانه مُکَرَّم در سال ۱۳۵۹خ؛ شاعر و نویسنده و ترانه‌سرا

شاید این پست هم برای شما جالب باشد:  بیست‌و‌پنجم/25 خردادماه در تاریخ - درگذشت محمدعلی رجایی و...

 


 

  • درگذشت

– درگذشت محمدعلی مینابی بندرعباسی (سدیدالسلطنه، عاری، سدیدالسلطنۀ کبابی) در سال ۱۳۲۰خ؛ شاعر، نویسنده و مورخ ایرانی در سال‌های آخر دورۀ قاجار و آغاز دورۀ پهلوی
– درگذشت قمرالملوک وزیری در سال ۱۳۳۸خ؛ خوانندۀ آوازهای سنتی ایرانی و نیکوکار و نخستین زنی بود که در ایران بدون حجاب روی صحنه رفت.
– درگذشت حسن آیت در سال ۱۳۶۰خ؛ عضو حزب زحمت‌کشان ملت ایران، عضو شورای مرکزی حزب جمهوری‌اسلامی، از نمایندگان استان اصفهان و عضو هیئت‌رئیسۀ مجلس خبرگان قانون اساسی و نمایندۀ تهران در دورۀ اول مجلس شورای اسلامی که نقش مهمی در تدوین اصول قانون اساسی و الحاق اصل ولایت فقیه به‌آن داشت و در مرکز تهران توسط گروه نامعلومی ترور شد.
– درگذشت محمود لطفی (شیرعلی قصاب) در سال ۱۳۶۸خ؛ بلندقدترین بازیگر تاریخ سینمای ایران که قد او حدود ۲۱۸ سانتی‌متر بود. وی مبتلا به‌بیماری ژیگانتیسم بود.
– درگذشت حسین پناهی دژکوه در سال ۱۳۸۳خ؛ بازیگر، کارگردان، نویسنده و شاعر
– درگذشت (در زندان زاهدان) یعقوب مهرنهاد در سال ۱۳۸۷خ؛ روزنامه‌نگار و خبرنگار و سرپرست روزنامۀ مردم‌سالاری در سیستان‌و‌بلوچستان)، فعال مدنی و دبیر انجمن جوانان صدای عدالت در زاهدان و از اعضای حزب اعتماد ملی و حزب مرز پُرگهر

 

روزشمار قجرتایم

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *