بیستوچهارم/۲۴ فوریه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– روز جهانی من از گشنیز بدم میاد!
وقایع
– قیام مردم فرانسه علیه پادشاه لویی فیلیپ و برکناری او در سال ۱۸۴۸م
– اعلام استقلال کشور استونی از جماهیر شوروی در سال ۱۹۱۸م
– امضای قرارداد آتشبس میان اسرائیل و مصر در سال ۱۹۴۹م
زادروزها
– زادروز جووانی پیکو دلا میراندولا در سال ۱۴۶۳م؛ فیلسوف و نویسندۀ اهل ایتالیا و یکی از چهرههای مهم دورۀ رنسانس بود که کتاب خطابه در مورد شأن انسان را نوشت، که در قرون وسطی غیرقابل تفکر بود.
– زادروز کارل گربه در سال ۱۸۴۱م؛ شیمیدان اهل آلمان
– زادروز رولند گراب کنت در سال ۱۸۷۷م؛ محقق آمریکایی در زمینهۀ مطالعات هندواروپاییشناسی که در زمینۀ مطالعات زبان فارسی باستان ممتاز است.
– زادروز دیوید جفری واینلند در سال ۱۹۴۴م؛ فیزیکدان آمریکایی در مؤسسۀ ملی فناوری و استانداردها که کارهای او شامل پژوهش در اپتیک، بهخصوص سرمایش لیزریِ یونها در دام پائول و استفاده از این روش برای پیادهسازیِ رایانۀ کوانتومی بودهاست که جایزۀ نوبل در فیزیک را برای وی بهارمغان آورد.
– زادروز استیون پال جابز در سال ۱۹۵۵م؛ کارآفرین، مخترع، بنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت رایانهای اپل و یکی از چهرههای پیشرو در صنعت رایانه
– زادروز برایان پل اشمیت در سال ۱۹۶۷م؛ استاد برجسته، همکار شورای پژوهش استرالیا و اخترفیزیکدان دانشگاه ملی استرالیا، رصدخانۀ مونت استروملو و دانشکدۀ تحقیقات ستارهشناسی و فیزیک نجومی که بهدلیل ارائۀ شواهدی از شتاب در انبساط جهان، همراه با آدم ریس و سال پرلموتر، برندۀ جایزۀ شاو در سال ۲۰۰۶م و جایزۀ نوبل فیزیک در سال ۲۰۱۱م شد.
– زادروز یووال نوح هراری در سال ۱۹۷۶م؛ روشنفکر، تاریخدان، نظریهپرداز و پدیدآور اسرائیلی و استاد تاریخ دانشگاه عبری اورشلیم
درگذشت
– درگذشت سر هنری کاوندیش در سال ۱۸۱۰م؛ فیزیکدان انگلیسی و کاشف هیدروژن
– درگذشت نیکلای ایوانوویچ لوباچفسکی در سال ۱۸۵۶م؛ ریاضیدان روس که هر چند دربارۀ موضوعات متنوعی از قبیل مکانیک، اخترشناسی، نظریۀ احتمالات، تحلیل ریاضی (آنالیز) و جبر پژوهش کرد و مقاله و کتاب نوشت، اما نام او را فعالیت در زمینۀ هندسه و ابداع هندسۀ نااقلیدسی در تاریخ ماندگار کرد. امروزه اغلب هندسۀ هذلولوی را بهنام او، هندسۀ لوباچفسکی مینامند.
– درگذشت جمیل صدقی زَهاوی در سال ۱۹۳۶م؛ شاعر کُرد اهل عراق
– درگذشت کلود اِلوود شانون در سال ۲۰۰۱م؛ ریاضیدان، مهندس الکترونیک و رمزنگار معروف آمریکایی و پدر نظریۀ اطلاعات
– درگذشت سری دوی در سال ۲۰۱۸م؛ هنرپیشۀ برجستۀ زن هندی که در بیش از ۳۰۰ فیلم نقشآفرینی کردهاست.
– درگذشت کاترین جانسون در سال ۲۰۲۰م؛ فیزیکدان و ریاضیدان آمریکاییآفریقایی که با سازمان برنامههای فضایی و هوانوردی آمریکا (ناسا) در اوایل بهکارگیری رایانهها همکاری میکرد. او بهخاطر دقت در محاسبات فضانوردی معروف بود و کارهای فنی در ناسا که بهدههها میرسید را هدایت کرد. او در سال ۲۰۱۵م موفق بهدریافت نشان افتخار آزادی ریاستجمهوری شد و از او در برنامۀ سری ۱۰۰ زن بیبیسی نیز نامبرده شدهاست.