اگرچه بردهداری در اواخر قرن نوزدهم در آمریکا ملغی شد، ولی نژادپرستی نهادینه شده تا دهها سال بعد ادامه داشت و سیاهان مورد ستم بودند. تا نیمه قرن بیستم سیاهان مجبور بودند از مکانهای عمومی و مدارس جداگانه استفاده کنند و البته بهترینها در انحصار سفیدپوستان بود. آنها به طور معمول از تبعیض در استخدام و مسکن رنج میبردند.
این شعر لنگستون هیوز در دهه ۳۰ زمزمهی زیر لب سیاهان شده بود:
«چه بر سر یک رؤیای به عقب افتاده خواهد آمد؟
آیا خشک میشود
مثل یک کشمش در آفتاب؟
و آیا عفونی میشود و چرک میکند
مثل یک زخم؟
و یا متعفن میشود مثل یگ گوشت گندیده؟
و شاید مثل یک بار سنگین، لَخت و آویزان میماند.
و شاید منفجر میشود!»
بله در جامعهای با مکانیسمهای کنترلکننده پیچیدهی اجتماعی، چه ساده و چه ماهرانه، افکار مخفی غالباً در هنر شکل میگیرند! فعالین حقوق مدنی، دهها سال برای برابری شهروندان آمریکایی با هر رنگ و هر جنسیت مبارزه کردند و پیروزیهای چشمگیری نیز بهدست آوردند که از جمله آنها رای دادگاه عالی آمریکا در سال ۱۹۵۴ در مورد پرونده معروف «براون علیه شورای آموزش» بود که جداسازی دانشآموزان سیاه و سفید را مخالف قانون اساسی تشخیص داد. اگرچه این پیروزیها نتوانست تبعیضی را که جامعه آمریکا گرفتار آن بود از بین ببرد، ولی شرایطی را به وجود آورد که در آن امکان برابری حقیقی سیاه و سفید در آمریکا دیده میشد. در چنین شرایطی مارتین لوترکینگ به جنبش مبارزه برای احقاق حقوق مدنی سیاهپوستان آمریکا پیوست.
دکتر مارتین لوترکینگ کشیش باپتیست آموزشدیدهای بود که میکوشید تا سطح آگاهی عمومی در مورد نژادپرستی را بالا برده و از این راه به تبعیض نژادی و جداسازی نژادی در ایالات متحده پایان دهد. جنبشی که دکتر کینگ شروع کرد همان خشمی بود که با وجود این مرد بهمسیر درست هدایت شد و به نتیجه رسید. احترام امروز امریکاییها و آزادیخواهان جهان به او از همین بابت است.همهچیز از مانتگامری، آلاباما شروع شد. جایی که جداسازی نژادی در اتوبوسها وجود داشت. یک خیاط زن سیاهپوست به نام رزا پارکس در ۱ دسامبر ۱۹۵۵ از دادن صندلیاش در اتوبوس به یک مرد سفیدپوست خودداری کرد و در نتیجه بازداشت و جریمه شد.
دکتر کینگ و دیگر رهبران جنبش مدنی که منتظر چنین اتفاقی بودند، یکسره اتوبوسرانی را تحریم کردند و تحریم را تا یک سال بعد که دیوان عالى راى بر این داد که جدائى و تفکیک در اتوبوس، همانند جدایى در مدارس، بر ضد قانون اساسى است، ادامه دادند. از اینجا بود که نهضت حقوق مدنی بهپیروزى بزرگی دست یافت و همچنین بهترین رهبر خود مارتین لوترکینگ را پیدا کرد. در ادامه آلبوم تصاویر جالبی از زندگی و زمانه دکتر کینگ تقدیم شما میشود!
کلیپ جالب و کمتر دیده شده از دعاخوانی دکتر «مارتین لوتر کینگ» و همچنین دستگیر شدن او…
(بهتسلیم شدن یک فعال جنبش ضدخشونت توجه کنید!)
نگارش و گردآوری: قجرتایم
تصاویر برگرفته از مجله تاریخ فرادید
یک پاسخ
لعنت بر نژادپرست