هفتم/۷ اکتبر در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
وقایع
– در سال ۱۸۷۹م؛ امپراتوری آلمان و امپراتوری اتریشمجارستان یک پیمان اتحاد امضا کردند.
– در سال ۱۹۴۹م؛ جمهوری دموکراتیک آلمان (آلمان شرقی) بنیان نهاده شد.
– در سال ۱۹۵۰م؛ با گذر ارتش آزادیبخش خلق از رودخانۀ جینشا، ارتش جمهوری خلق چین شروع بهاشغال تبت کرد.
– در سال ۲۰۰۱م؛ ایالات متحده در پی حوادث ۱۱ سپتامبر، بهبهانۀ مبارزه با تروریسم، حملۀ خود بهخاک افغانستان را آغاز کرد.
زادروزها
– زادروز نیلز بور در سال ۱۸۸۵م؛ فیزیکدان دانمارکی که شهرت او بیشتر بهعلت رَدکردن مدل اتمی ارنست رادرفورد و ابداع مدل اتمی خود است. او مدل اتمی خود که بهمدل منظومهای معروف است را ارائه داد. او تلاشهایی بنیادی در زمینۀ شناخت ساختار اتم و مکانیک کوانتوم کرد و برای تلاشهایش در سال ۱۹۲۲م، بهاو جایزۀ نوبل فیزیک دادهشد.
– زادروز هاینریش هیملر در سال ۱۹۰۰م، نظامی و سیاستمدار آلمانی و فرماندۀ نیروهای اساس در این کشور در دورۀ حاکمیت حزب نازی که آدولف هیتلر بعدها او را بهفرماندهیِ ارتش جایگزین و قائممقام ادارۀ تمام رایش سوم منصوب کرد. او بهعنوان یکی از مسئولین اصلیِ هولوکاست شناخته میشود.
– زادروز دزموند مپیلو توتو در سال ۱۹۳۱م؛ از فعالان صلح و رهبران جنبش ضدآپارتاید آفریقای جنوبی و برندۀ جایزۀ نوبل در سال ۱۹۸۴م
– زادروز هارولد کروتو در سال ۱۹۳۹م؛ شیمیدان انگلیسی که جایزۀ نوبل شیمی در سال ۱۹۹۶م را بههمراه رابرت کرل و ریچارد اسمالی، بهجهت کشف فولرنها دریافت کرد. او بسیاری از جوایز و افتخارات دیگر را نیز کسب کردهاست.
– زادروز ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین در سال ۱۹۵۲م؛ سیاستمدار و افسر اطلاعاتی سابق روسیه و رئیسجمهور روسیه که دومین و چهارمین رئیسجمهور روسیه پس از فروپاشی شوروی بودهاست.
درگذشت
– درگذشت ادگار آلن پو در سال ۱۸۴۹م؛ نویسنده، شاعر، ویراستار و منتقد ادبی اهل بوستون آمریکا و از پایهگذاران جنبش رمانتیک آمریکا
– درگذشت امیل کریپلین در سال ۱۹۲۶م؛ روانپزشک آلمانی و بنیانگذار روانپزشکی مدرن و علمی و همچنین روانداروشناسی و ژنتیک روانپزشکی
– درگذشت ویلیس هاویلند کریر در سال ۱۹۵۰م؛ مخترع تهویۀ مطبوع و بنیانگذار شرکت کریر
– درگذشت آنا پولیتکوفسکایا در سال ۲۰۰۶م؛ روزنامهنگار و فعال حقوق بشر اهل روسیه و از خبرنگاران روزنامۀ نوایا گازیتا بود که از مهمترین روزنامههای منتقد دولت روسیه میباشد.
– درگذشت جرج امیل پالاده در سال ۲۰۰۸م؛ زیستشناس یاختهای رومانیایی و تاثیرگذارترین زیستشناس یاختهای جهان که در سال ۱۹۷۴م جایزۀ نوبل فیزیولوژی و پزشکی را بههمراه آلبرت کلود و کریستین دِدوو دریافت کرد. اهدای جایزۀ نوبل بهدلیل نوآوری آنها در زمینۀ بررسی میکروسکوپی الکترونی و جداسازی یاخته که منجر بهبنیانگذاری زیستشناس یاختهای مولکولی مدرن شد بود که مهمترین دستاورد آن، ریبوزوم شبکۀ آندوپلاسمی بود که وی در سال ۱۹۵۵م برای نخستینبار توصیفش کرد.