بیستوهشتم/۲۸ مردادماه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
وقایع
– کودتای ۲۸ مرداد برای بازگرداندن محمدرضاشاه پهلوی بهایران در سال ۱۳۳۲خ
– آتشسوزی سینما رکس آبادان در سال ۱۳۵۷خ
– افتتاح مجلس خبرگان قانون اساسی برای بررسی نهایی قانون اساسی جمهوریاسلامی ایران در سال ۱۳۵۸خ
– صدور دستور حملۀ نظامی بهکردستان ایران از جانب سیدروحالله خمینی در سال ۱۳۵۸خ
زادروزها
– زادروز زهرا رهنورد در سال ۱۳۲۴خ؛ نویسنده، روزنامهنگار و هنرمندی که ریاست دانشگاه الزهرا را بر عهده داشتهاست. او هماکنون بههمراه همسرش، میرحسین موسوی، از رهبران جنبش اعتراضی ایران موسوم به «جنبش سبز» در حصر خانگی بهسر میبرد.
– زادروز مسعود بهنود در سال ۱۳۲۵خ؛ نویسنده، منتقد ادبی، تهیهکنندۀ رادیو و تلویزیون، روزنامهنگار ایرانی و طلبۀ سابق که از سال ۱۳۴۲خ بهروزنامهنگاری پرداخت و با روزنامههایی همچون تهران مصور و آیندگان همکاری میکرد. او در دهۀ ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰م، سردبیر چند نشریۀ ایرانی بود و در اردیبهشتماه ۱۳۷۹خ و در پی توقیف فلهای مطبوعات، برای مدت کوتاهی زندانی شد. او سپس در سال ۲۰۰۳م بهانگلستان مهاجرت کرد و بهاستخدام بیبیسی فارسی درآمد.
درگذشت
– درگذشت طغرل افشار در سال ۱۳۳۵خ؛ از نخستین پیشگامان نقد سینمایی در ایران و بانی برگزاری اولین جشنوارۀ فیلم در ایران و از معدود منتقدان آن دوره بود که درک و تصور درستی از مقولۀ سینما داشت. نقدهای او در آنزمان چیزی فراتر از نوشتن دربارۀ داستان فیلمها و دادن اطلاعات دربارۀ هنرپیشههاست.
– درگذشت هرمز گرجیبیانی در سال ۱۳۵۸خ؛ فعال سیاسی کمونیست کُرد و یکی از ۱۱ معلم انقلابی که در ۲۸ مرداد ۱۳۵۸خ بهاتهام هواداری از سازمان چریکهای فدایی خلق ایران در زندان دیزلآباد کرمانشاه اعدام شدند.
– درگذشت آذرنوش مهدویان در سال ۱۳۵۸خ؛ یکی از ۱۱ نفری که در ۲۸ مرداد ۱۳۵۸خ بهاتهام فساد فیالارض و محاربه با خدا و رسول خدا، در زندان دیزلآباد کرمانشاه اعدام شدند.
– درگذشت آذر اندامی در سال ۱۳۶۳خ؛ پزشک و باکتریشناس ایرانی، مخترع واکسن وبا و از پژوهشگران انستیتو پاستور ایران که یکی از حفرههای برخوردی روی سیارۀ ناهید بهپاس خدمات علمی و انسانی او نامگذاری شدهاست.
– درگذشت شعبان جعفری (شعبون بیمخ، شعبان تاجبخش) در سال ۱۳۸۵خ؛ باستانیکار و زورخانهدار ایرانی، یکی از نامهای جنجالی تاریخ معاصر ایران و از بازیگران مهم کودتای ۲۸ مرداد
– درگذشت باقر آیتاللهزاده شیرازی در سال ۱۳۸۶خ؛ معمار، مرمتگر، استاد دانشگاه، چهرۀ ماندگار عرصۀ معماری و حفاظت و مرمت بناهای تاریخی ایران و عضو پیوستۀ فرهنگستان هنر جمهوریاسلامی ایران
– درگذشت سیمین خلیلی (سیمین بهبهانی) در سال ۱۳۹۳خ؛ معلم، نویسنده، شاعر و غزلسرای معاصر ایرانی و از اعضای کانون نویسندگان ایران، سرایش بیش از ۶۰۰ غزل در ۲۰ کتاب