نوزدهم/۱۹ آبانماه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– اوج سالانۀ بارش شهابی ثوری؛ بارش شهابی که بر اثر برخورد ذرات برجایمانده از دنبالهدارِ انکه با جوّ زمین پدید میآید.
وقایع
– لغو کنگرۀ سازمان مجاهدین انقلاباسلامی ایران بهدلیل ممانعتهای حکومتی در سال ۱۳۸۸خ
زادروزها
– زادروز نیکو خردمند در سال ۱۳۱۱خ؛ دوبلر و هنرپیشۀ سینما و تلویزیون
– زادروز نیکی کریمی در سال ۱۳۵۰خ؛ بازیگر و فیلمسازی که یکی از تأثیرگذارترین هنرمندان سینما پس از انقلاب ۱۳۵۷خ ایران است که در فیلمهای مهمی نقشآفرینی کرده و با کسب جوایزی متعدد از جشنوارههای گوناگون بینالمللی، از موفقترین هنرمندان سینمای ایران از لحاظ تعداد جوایز جهانی نیز بهشمار میرود.
درگذشت
– درگذشت سیدحسین فاطمی (دکتر فاطمی) در سال ۱۳۳۳خ؛ سیاستمدار و روزنامهنگار ایرانی و از ۱۳۳۱ تا ۱۳۳۲خ وزیر امور خارجۀ ایران که پس از کودتای ۲۸ مرداد، محاکمه و بهاعدام محکوم شد.
– درگذشت عبدالصمد عدل قاجار (عبدالصمد کامبخش، عبدالصمد قنبری، شاهزادۀ سرخ) در سال ۱۳۵۰خ؛ فعال سیاسی چپ و از از بنیانگذاران حزب تودۀ ایران که در زمان جنگ جهانی اول برای تحصیل راهی امپراتوری روسیه شد و از شرکتکنندگان در انقلاب روسیه (۱۹۱۷م) بود. او همچنین از بنیانگذاران کمینترن بهنمایندگی از ایران، بنیانگذار و سازماندهندۀ مقاومت در ایران در زمان جنگ جهانی دوم، امکان تشکیل کنفرانس تهران و حفاظت از آن را بر عهده داشت و در پیروزی متفقین جنگ جهانی دوم علیه نیروهای محور فاشیست نقش تعیینکنندهای ایفا کرد. او در اسفندماه ۱۳۲۲خ با ۷ هزار و ۷۰۰ و ۷۹ رأی بهنمایندگی مردم قزوین بهدورۀ چهاردهم مجلس شورای ملی راه یافت.
– درگذشت سیدباقرخان مهذبالدوله (باقر کاظمی) در سال ۱۳۵۶خ؛ سیاستمدار، دولتمرد و عضو جبهۀ ملی ایران
– درگذشت محسن مقدم در سال ۱۳۶۶خ؛ از بنیانگذاران دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه تهران و استاد ممتاز این دانشگاه و واقف خانۀ موزۀ مقدم
– درگذشت رامین پوراندرجانی در سال ۱۳۸۸خ؛ پزشک بازداشتگاه کهریزک که در ساختمان بهداری نیروی انتظامی تهران درگذشت.