«کوروش بزرگ»: سنتشکنی برای اولینبار در تاریخ بشریت!+ تصاویر
بر اساس «رویدادنامه نبونعید»، در تاریخ هفتم آبانماه ۵۳۹ [پیش از میلاد]، «کوروش بزرگ» وارد دولتشهر بابل شد و یهودیان اسیر را آزاد کرد. در این رویدادنامه آمدهاست: «در ماه اَرَخسمنو روز سوم کوروش به بابل اندر آمد. شاخههای سبز در برابر [زیر پای] او گسترده شد.» اما دلیل ماندگاری نام «کوروش» در تاریخ چیست؟
زندگی عجیب «ساروتقی»؛ از اوج، فساد جنسی تا سقوط صدراعظم صفوی
امروز در تاریخ روزیست که یکی از برجستهترین رجل سیاسی عصر «صفوی» به نام «میرزامحمدتقی اعتمادالدوله» مشهور به «ساروتقی» به قتل رسید، قتلی که با یک توطئهی عجیب همراه بود؛ اما توجه داشته باشید که ادامهی این روایت با توجه به نوع زندگی پر ماجرای او به مخاطبین حساس پیشنهاد نمیشود!
قرمطیان؛ از قیام و بدعتگذاری تا تخریب کعبه! + تصاویر
قرمطیان گروهی از ایرانیهایی بودند که پس از قیامهای قبل از خود، مستقلاً وارد صحنهی مبارزه شده، به قیامهای دیگری در بحرین و عربستان پرداختند و حکومتی تشکیل دادند که از نظر تأسیس نظام اجتماعی برای رفاه مستمندان بسیار مهم بود. قشر بازرگانان و روشنفکران نیز از حامیان آنها بودند.
زکریای رازی؛ کاشف الکل ایستاده بر قلهی انسانگرایی! + تصاویر
زکریای رازی متولد سال ۲۴۳خ در شهر ری، در جوانی عود مینواخت و گاهی شعر میسرود. بعدها نیز به زرگری و کیمیاگری روی میآورد. جرج سارتن ملقب به پدر تاریخ علم، او را بزرگترین دانشمند ایرانی و جهان اسلام در زمان قرون وسطی میداند، اما باورهای مذهبیِ او بسیار متفاوت بودهاست.
زبان فارسی؛ آیا خط و زبان ما از لغات عربی ساخته شدهاست؟!
زبان فارسی، زبان رسمی و رایج در چند کشور مختلف است که پیشینهی تاریخی دارد و این موضوع بر باستانشناسان نیز پوشیده نیست، اما تغییرات در زبان ما پس از حملهی اعراب به ایران، باعث شده تا بگویند زبان فارسی، از لغات عربی ساخته شدهاست که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
ایلخانان؛ سلسلهای پادشاهی در ایران به رنگ خون!
ایلخانان یا ایلخانیان سلسلهای مغول در ایران بودند و پایتختشان نیز به ترتیب در تبریز، سلطانیه (در زنجان) و مراغه بود که در سال ۱۲۵۶م بنیانگذاری شد و تا سال ۱۳۵۶م به مدت صد سال حکومت کردند؛ در اینزمان هشت پادشاه از این سلسله سلطنت نمودند که خشونت، یکی از ارکان آنان بود.
شکنجه در تاریخ؛ مجازاتهای هولناک در زمان پادشاهان صفوی!
صفویان دودمانی شیعه بودند که در سالهای ۸۸۰ تا ۱۱۰۱خ (۱۵۰۱ تا ۱۷۲۲م) حدوداً به مدت ۲۲۱ سال بر ایران فرمانروایی کردند. در این پُست چند نمونه شکنجه در تاریخ ایران و مجازاتهای جدید در زمان پادشاهان صفوی از جمله شاه عباس اول، شاه عباس دوم، شاه صفی و شاه سلیمان را میخوانید.
شاه اسماعیل؛ زندگان را در گور کرد و مُردگان را از گور بیرون کشید!
شاه اسماعیل صفوی بنیانگذار سلسلهی صفویه در ایران است که پس از گذشت نُه قرن از سقوط شاهنشاهیِ ساسانی، یک فرمانرواییِ یکپارچهی ایرانی بر کشور مسلط شد، اما در این پُست به آغاز قیام وی تا نگرشی به شروع و شیوع خرافات خواهیم پرداخت که شاید مقداری از این وقایع بیخبر باشید.
ابوریحان بیرونی؛ کسب علم با آزاداندیشی و بدون تعصب! + تصاویر
ابوریحان بیرونی در شهر کاث به دنیا آمد و حدوداً در ۷۵ سالگی در غزنه درگذشت. او پس از کسب علم و دانش، در دربار چند پادشاه غزنوی و مأمونی خدمت کرد و البته حضور او در کنار سلطان محمود با حواشیِ بسیاری همراه بودهاست. با همهچیزدان و آزاداندیش تاریخ ایران بیشتر آشنا شوید.
تیمور لنگ؛ امیر و بنیانگذار بیرحم دودمان گورکانی! + تصاویر
گفته میشود که تیمور لنگ در جوانی هیچ نقشی در تاریخ تحولات منطقهی خود نداشت. نقطهی آغاز ورود او به صحنهی سیاست، مصادف با سفرش به ماوراءالنهر و درآمیختن با مردم محلیِ آنجا بود. بسیاری از تاریخنگاران بر این باورند که او برای ساخت رؤیاییِ سمرقند به جنگ و غارت میپرداخت.