۲۴ مردادماه سالروز اعدام «یوسف خوش کیش» است؛ مردی که او را بهعنوان آخرین رئیس کل بانک مرکزی در دورهی پهلوی میشناسیم. «یوسف خوشکیش» یک کارمند سادهی بانک بود که پس از قبولی در کنکور اعزام کارمندان بانک به خارج، به فرانسه سفر و دورهی بانکداری را در آنجا تکمیل کرد. وی پس از بازگشت به ایران چندسالی در بانک خدمت کرد و پس از شرکت در آزمونی موفق شد تا برای تکمیل تحصیلات خود به انگلستان برود؛ البته دوباره به ایران بازگشت و به خدمت خود در بانک ادامه داد. «خوشکیش» به دلیل تواناییها و درک خوب خود از بانکداری، مراتب ترقی را به سرعت طی کرد و به عضویت هییٔتمدیرهی بانک ملی رسید و در نهایت به ریاست آن برگزیده شد. در دوران خدمتش، بانک ملی به یک بانک معتبر جهانی تبدیل شد و در ردهبندیِ صد بانک معتبر دنیا جای گرفت. پس از چندی «خوشکیش» در بهمنماه ۱۳۵۶ جای «حسنعلی مهران» به ریاست بانک مرکزی نشست، اما دورهی او کوتاه بود…
با رویکارآمدن «جمهوری اسلامی» در تاریخ ۲۲ بهمنماه ۱۳۵۷، «خوشکیش» از کار برکنار و بازداشت شد و برای مدتی به زندان رفت. دورهی زندان او کوتاه بود و پس از چندی آزاد شد؛ اما به صورت ناگهانی در تاریخ ۱۸ مردادماه ۱۳۵۹ پروندهای علیه او به جریان افتاد و چندروزی نگذشته بود که در ۲۵ مردادماه، اعلامیهی دادستانیِ انقلاب دربارهی اعدام «یوسف خوشکیش» در روزنامهها منتشر شد! بر اساس آن اعلامیه، او به جرم ایجاد تورم و شناورنکردن ارز، رعایتنکردن موازین اسلامی در اقتصاد، نادیدهگرفتن خدا، عدل الهی و معاد در کار، تبدیل ایران به قبرستان اتومبیلهای قراضهی اروپایی و آمریکایی و غیره، مفسد فیالارض و محارب با خدا و رسول شناخته شد و در صبح جمعهی ۲۴ مردادماه ۱۳۵۹ به قتل رسید.
در این اعلامیه آمدهبود که «یوسف خوشکیش» در طول مدیریت خود، با خیانت به اقتصاد کشور، مرتکب «هلاک حرث و نسل» شدهبود. «هلاک حرث و نسل» برگرفته از آیات قرآن و به معنیِ نابودکردن زراعت و اولاد است! تأملبرانگیز و تکرارش ضروریست؛ «شعبهی اول دادگاه انقلاب اسلامیِ تهران، در دو روز خوشکیش را محاکمه و مستحق مرگ دانست!» در کنار «خوشکیش» سهتَن با نامهای «هوشنگ امیر افشارنیا» [به جرم ریاست زندان اوین] «احسان شهبازی» [به جرم عضویت در ساواک] و «قدرت جمشیدی» [به جرم شرارت و اشاعهی فحشا] اعدام شدند و فردای آنروز؛ یعنی ۲۵ مردادماه، حکم اعدام ۱۵ تَن دیگر در ادامهی محاکمهی افسران ارتش ایران به جرم همکاری در «کودتای نقاب» [که پُست آن را پیشتر گذاشتیم] انجام شد!
نگارش و گردآوری: قجرتایم