از جمله تکفیرهای دو قرن اخیر، تکفیر «میرزا ابوالقاسم فراهانی»؛ وزیر شجاع و وطنپرست محمدشاه قاجار در عصر فتحعلیشاه است. آنگاه که ایران در مقابل روسیه مغلوب شد و عهدنامهی گلستان در تاریخ ۳ آبان ۱۱۹۲خ تحمیل گردید که یکی از پیامدهای تاریخ جنگهای ایران و روس بودهاست.
پس از طی چندسال فضای مذهبیِ ایران دگرگون شد و فتوای وجوب جهاد بر علیه روسیه از سوی علما صادر گردید. مجلسی در سلطانیه برپا شد و سران کشور در حضور فتحعلیشاه حضور یافتند. جیرهخواران با احساسات ریاکارانه، فضای جلسه را در دست گرفتهبودند. در این جلسه؛ فتحعلیشاه رو به قائممقام کرد و پرسید: نظر شما چیست؟! قائممقام امتناع کرد. با اصرار شاه، قائممقام نظر خود را با سؤالی بیان کرد؛ قائممقام از شاه پرسیدکه عایدی و مالیات شما چقدر است؟! فتحعلیشاه جواب داد: سالانه نزدیک به ۶ کرور مالیات دریافت میکنیم. قائممقام سپس ادامه داد و گفت: مالیات روسیه چقدر است؟! فتحعلیشاه گفت: شنیدهایم روسیه سالانه بیش از ۶۰۰ کرور مالیات دریافت میدارد. قائممقام گفت: عقل حکم میکند کسی که ۶ کرور دارد، با کسی که ۶۰۰ کرور دارد درنیاویزد…!
در همین جلسه جیراهخوارانِ شاه و دربار، با هتاکی و ناسزاگویی، قائممقام را مورد شماتت و سرزنش قرار دادند که او به شاه توهین کردهاست و به قدرت اسلام ایمان ندارد! فردای آن روز حکم تکفیر قائممقام توسط روحانیون در شهر پخش شد. جیرهخواران شاه و دربار به خانهی وی حمله و آن را تخریب و غارت کردند. قائممقام به مشهد تبعید گردید. جنگ بین ایران و روس آغاز شد و در ابتدا، پیروزیهایی به دست آمد، اما با حملهی روسیه، استانهای آذربایجان شرقی و غربی تا جادهی زنجان به تسخیر روسیه درآمد و تهران نیز در تهدید روسها قرار گرفت و پس از آن، عهدنامهی ترکمانچای بر ایران تحمیل و غرامت جنگ مطالبه شد. در این میان نیز احساسگرایان و جیرهخواران پا به فرار گذاشتند و کشور را در بحران تنها گذاشتند…!
نگارش و گردآوری؛ قجرتایم
منبع؛ حماسهی کویر، ابراهیم باستانی پاریزی، انتشارات علم
پینوشت؛ عزیزان، از ایندست مطالب بارها گذاشتهایم، حقیقتاً این جنگ دوم ایران و روس هزار درس عبرت تاریخی برای ما و نسلهای آینده دارد. در پیج اینستاگرام نزدیک به بیش از ۵۰ پست از این جنگ و حواشیِ پیرامون آن گذاشتهایم، مانند ماجرای میرفتاح تبریزی و… که در همین وبسایت قجرتایم نیز موجود هستند.
2 پاسخ
لطفا منابع معتبر ؟
گرامی! این مطلب تماماً از اثری که در پایان ذکر شده، گردآوری شدهاست.