بیستم/۲۰ بهمن‌ماه در تاریخ – درگذشت ژازه تباتبایی و…

بیستم/۲۰ بهمن‌ماه در تاریخ را می‌خوانید. از زادروز ابراهیم پورداوود؛ ایران‌شناس معاصر، اوستاشناس، نخستین مترجم فارسی اوستا و استاد فرهنگ ایران باستان، تا درگذشت ژازه تباتبایی؛ نقاش، مجسمه‌ساز، شاعر و نمایش‌نامه‌نویسی که از مهم‌ترین افراد و وقایع این روز در تاریخ هستند.
بیستم/۲۰ بهمن‌ماه در تاریخ

بیستم/۲۰ بهمن‌ماه در تاریخ را می‌خوانید.

 

  • مناسبت‌ها

 


 

  • وقایع

– آغاز عملیات والفجر ۸ در جنگ ایران و عراق در سال ۱۳۶۴خ

 


 

  • زادروزها

– زادروز ابراهیم پورداوود در سال ۱۲۶۴خ؛ ایران‌شناس معاصر، اوستاشناس، نخستین مترجم فارسی اوستا و استاد فرهنگ ایران باستان و زبان اوستایی در دانشگاه تهران
– زادروز پیروز مجتهدزاده در سال ۱۳۲۴خ؛ مورخ و ایران‌شناس، محقق و کارشناس مسائل و مطالعات سیاسی و استاد جغرافیای سیاسی و مسائل ژئوپولیتیک در دانشگاه‌های تهران

 


 

  • درگذشت

– درگذشت هولاکو خان یا هلاکو، هلاگو یا هولائو در سال ۶۴۳خ؛ فرزند پنجم تولی‌خان و نوۀ چنگیزخان و مؤسس سلسلۀ ایلخانان
– درگذشت علی‌اکبر داور در سال ۱۳۱۵خ؛ از رجال سیاسی اواخر قاجار و دورۀ رضاشاه بود که با بنیان‌گذاری دادگستری نوین ایران نامور شد و نقش مهمی در توسعۀ اقتصادی ایران داشت. او از عوامل مهم تحکیم سلطنت پهلوی و پیشبرد سیاست‌های رضاشاه بود. داور همچنین اولین رئیس کانون وکلای ایران بود. ایجاد نظام قضائی و تشکیلات دادگستری نوین در ایران، تأسیس ادارهٔ ثبت احوال، تدوین قانون مدنی، قانون ثبت اسناد و املاک، قانون تجارت و تأسیس بیمۀ ایران نیز از مهم‌ترین دستاوردهای او بود. داور به‌دنبال اختلاف و توهین رضاشاه و ترس از برخورد او خودکشی کرد. از بین رجال دورۀ پهلوی او از معدود افرادی است که هم‌اکنون یک خیابان در تهران به‌نام اوست.
– درگذشت احمد مفتی‌زاده (علامه مفتی‌زاده) در سال ۱۳۷۱خ؛ متفکر مسلمان و اسلام‌شناس اهل ایران که از رهبران و شخصیت‌های مذهبی/سیاسی ایران به‌حساب می‌آید که مدتی طولانی را در زندان‌های حکومت محمدرضاشاه پهلوی و جمهوری‌اسلامی سپری کرد. از بارزترین خواسته‌های او اصلاح در قانون‌اساسی و احیانمودن حکومت شورایی در جوامع اسلامی و جامعۀ ایران بود. وی پس از این‌که متوجه شد که گروه‌های غیراسلامی به‌تعهدات خود عمل نکرده و از صفوف مردم سوءاستفاده می‌کنند، به‌آن‌ها اعلام کرد که صف مبارزات سیاسی خود را از آن‌ها جدا می‌کند.
– درگذشت ژازه تباتبایی (سیدعلی طباطبایی) در سال ۱۳۸۶خ؛ نقاش، مجسمه‌ساز، شاعر و نمایش‌نامه‌نویسی که نگارخانۀ هنر جدید را که اولین نگارخانۀ ایران و یکی از مراکز فرهنگی مهم زمان خود بود تأسیس کرد.

شاید این پست هم برای شما جالب باشد:  بیست‌و‌پنجم/25 سپتامبر در تاریخ - درگذشت اریش ماریا رمارک و...

 

روزشمار قجرتایم

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *