هفدهم/۱۷ اردیبهشتماه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– روز مدارک پزشکی در ایران
– روز اسناد ملی و میراث مکتوب در ایران
وقایع
– بازگشت پیکر رضاشاه پهلوی بهایران و خاکسپاری در حرم شاهعبدالعظیم شهر ری در سال ۱۳۲۹خ
زادروزها
– زادروز حسین قوامی (فاخته) در سال ۱۲۸۸خ؛ فرزند رضاقلی قوامی از خاندانهای اصیل تهرانی و یکی از نخستین خوانندگان دورۀ جدید موسیقیِ اصیل ایرانی بود. وی یکی از خوانندگان اصلیِ برنامۀ گلها بود و در برنامههای متعددی از گلهای جاویدان، گلهای رنگارنگ، برگ سبز، شاخهگل و گلهای تازه خوانندگی کرد و آثار جاذبی از خود به یادگار نهاد. از آثار معروف او میتوان به «تو ای پری کجایی» (شعر ه. الف. سایه، اثر همایون خرم) اشاره کرد.
– زادروز یدالله رؤیایی (رؤیا) در سال ۱۳۱۱خ؛ شاعر و متفکری که پس از خروج از زندان اولین شعرهای خود را در ۲۲ سالگی نوشت و در مجلات آنزمان با نام مستعار «رؤیا» منتشر کرد.
درگذشت
– درگذشت محمدرضا رحمانی یاراحمدی (مهرداد اَوِستا) در سال ۱۳۷۰خ؛ نویسنده و شاعر معاصر ایران که علاوه بر شاعری، در زمینۀ فلسفه، موسیقی و ادبیات فارسی نیز فعالیت داشت. او برگزیدۀ اولین دورۀ جشنوارۀ بینالمللیِ شعر فجر در بخش امام و انقلاب بود.
– درگذشت گیتی پاشایی تهرانی در سال ۱۳۷۴خ؛ خواننده، آهنگساز و بازیگر
– درگذشت حسن شهباز در سال ۱۳۸۵خ؛ نویسنده، مترجم و روزنامهنگاری که در دوران زندگی خود بیش از ۳۰ اثر برجستۀ اروپایی و آمریکایی را بهفارسی برگرداند و مقالات مختلفی در زمینۀ نقد ادبی منتشر کرد. وی معرفیکنندۀ رمانهای بزرگی چون «بر باد رفته»، «ربهکا»، «به کجا میروی» و «سرزمین بیحاصل» تی. اس. الیوت است. حسن شهباز در دوران مهاجرت از سال ۱۹۸۲م تا هنگام مرگ فصلنامۀ رَهآورد را در لسآنجلس منتشر میکرد که بهزعم اکثر ایراندوستان بهروشنشدن نقاط تاریکی از ادب، هنر و سیاست ایران در دوران پهلوی، از راه انتشار خاطرات و گفتگوها و بسط تاریخ شفاهی انجامید.
– درگذشت ایرج قادری در سال ۱۳۹۱خ؛ کارگردان و نویسنده، فیلمنامهنویس و بازیگر سینمای ایران که در ۴۱ فیلم کارگردان، ۴ فیلم نویسنده، ۷۱ فیلم بازیگر، ۹ فیلم تهیهکننده و ۱ فیلم تدوینگر بود. نخستین کار سینماییِ او، بازی در فیلم «چشمۀ آب حیات» در سال ۱۳۳۸خ و واپسین کارش نیز کارگردانی و بازی در فیلم «شبکه» در سال ۱۳۸۹خ بود.