به دنبال فتح تهران بههمت مشروطهخواهان بختیاری، گیلانی و ارمنی و سقوط محمدعلیشاه قاجار، مشروطهخواهان احمدمیرزا (احمدشاه) پسر سیزدهسالهی محمدعلیشاه را به سلطنت برگزیدند و چون او به سن بلوغ نرسیده بود، عضدالملک رئیس ایل قاجاریه به نیابت سلطنت انتخاب گردید. احمدمیرزا در سال ۱۲۹۳ و پس از رسیدن به سن قانونی تاجگذاری کرد و ۱۱ سال پادشاه مشروطه بود. در طول این مدت مانند پدربزرگ و جد خود سفرهای متعددی به اروپا انجام داد. سفر اول وی که در آبان ۱۲۹۸ آغاز شد، ۷ ماه و سفر دوم وی که در بهمن ۱۳۰۰ شروع شد ۱۰ ماه به درازا کشید.
مورخ الدوله سپهر از او چنین یاد میکند:
” تربیت ناصرالملک و عبرت از بدبختی پدر، او را به قانون اساسی و عدم دخالت در امور دولت پایبند ساخته بود. جملهی من مسئول نیستم ورد زبانش بود. نسبت به اجانب سوءظن داشت و رفتار همسایگان دربارهی محمدعلیشاه را هرگز فراموش نمیکرد! چنانکه بعد از انعقاد قرارداد ۱۹۱۹ در مقابل اصرار دولت انگلیس مبنی بر تأیید آن عهدنامهی شوم، استقامت ورزید و در سر میز شام رسمی در جواب نطق شهردار لندن و بیانات لرد کرزن وزیر امور خارجه از هرگونه اشاره به آن موضوع خودداری کرد و گفته بود:«من پادشاه مشروطه هستم و تکلیف قرارداد را باید دولت و مجلس ایران معین کنند».این رفتار موجب شد که در مسافرت پاریس با تجلیل و تکریم بسیار از طرف دولت فرانسه پذیرایی شود و علاقه به کشور فرانسه را تا پایان عمر محفوظ داشت.”
احمدشاه همواره آهسته صحبت میکرد، مشروب الکلی دوست نمیداشت، به تشریفات درباری عقیده نداشت، درویشمسلک و دموکراتمنش بود، به تعالیم اسلامی ایمان داشت اما نماز نمیخواند و روزه نمیگرفت، شکار و بازی بیلیارد و تنیس را دوست میداشت، به موسیقی کلاسیک عشق فراوان نشان میداد،بالفطره در فکر گردآوردن زر و سیم بود، از ماهی سیهزار تومان بودجه درباری قدری کنار میگذاشت و از راه و خرید و فروش طلا و احتکار ثروت زیادی اندوخت.
در سالهای پادشاهی احمدشاه ایران شاهد حوادث متعددی بود.از جمله میتوان به اعدام شیخ فضلالله نوری، فرار محمدعلی شاه از ایران، اولتیماتوم روسیه به ایران، به توپ بستن مرقد علی بن موسی الرضا توسط نظامیان روسیه، قیام دلاوران بوشهری علیه نظامیان انگلیس، قحطی بزرگ، قیام شیخ محمدخیابانی در تبریز، قیام میرزا کوچک خان جنگلی و کودتای سوم اسفند رضاخان پهلوی اشاره کرد. احمدشاه در چنین روزی در سال ۱۳۰۸ بر اثر یک رژیم غذایی سنگینی که برای کاهش وزن گرفته بود در غربت از دنیا رفت و جنازهاش طبق وصیت به عراق حمل شد و در کربلا نزد مقبره پدرش به خاک سپرده شد. در زیر آلبوم تصاویری از زندگانی احمدشاه قاجار میبینید، در صورت بازنشر لطفا ذکر منبع را فراموش نکنید. سپاسگزارم
احمد میرزا زمانی که نوزاد بود.
احمدمیرزا در دوران کودکی با لباس نظامی
احمدمیرزا در دوران کودکی با لباس نظامی
احمدمیرزا در دوران کودکی با لباس نظامی
ژست جالب احمدمیرزا در دوران کودکی
احمدمیرزا در دوران کودکی با لباس نظامی
احمدمیرزا در دورهی نوجوانی
احمدمیرزا در دورهی نوجوانی
احمدمیرزا در دورهی نوجوانی با عدهای از درباریان
بازار ارومیه در روز ورود احمد شاه قاجار به این شهر. سال ۱۲۸۹ خورشیدی
استقبال از کاروان احمدشاه قاجار در شهر ارومیه در سال ۱۲۸۹ خورشیدی؛ او یک سال قبل از این عکس به پادشاهی رسیده بود.
عکس یادگاری احمدشاه و ملازمان با”کوزمینسکی” خلبان لهستانی که اولین پرواز برفراز آسمان ایران را انجام داد. این عکس در روزنامه “ایلوستراسیون” فرانسه منتشر شد. سال ۱۲۹۲ خورشیدی
احمدشاه قاجار در مراسم استقبال رسمی از پادشاه ایران در “داوور” انگلستان. سال ۱۲۹۸ خورشیدی
احمدشاه به اتفاق پرنس آرتور، پرنس ادوارد، لرد کرزن در ضیافتی در لندن. سال ۱۲۹۸ خورشیدی
تصویری از احمدشاه و رضاخان سردارسپه (رضاشاه) به همراه جمعی از مقامات.
احمد شاه در سفر فرانسه و در شهر “دوویل” در سال ۱۳۰۰ خورشیدی؛ او چهار سال پس از این عکس از سلطنت خلع شد.
ویدئویی صامت و کمتر دیده شده از سفر احمدشاه قاجار به انگلستان.
نگارش و گردآوری: قجرتایم