بیستویکم/۲۱ تیرماه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– روز حجاب و عفاف در ایران
وقایع
– کشف کودتای نوژه در سال ۱۳۵۹خ
زادروزها
درگذشت
– درگذشت سلطان علیخان وزیر افخم (سلطان علیخان وزیر بقایا) در سال ۱۲۹۳خ؛ وزیر داخله و رئیس کابینۀ ایران از ۲۵ اسفندماه ۱۲۸۵ تا ۱۳ اردیبهشتماه ۱۲۸۶خ که اولین نخستوزیر یک کابینۀ قانونی مورد تأیید مجلس در تاریخ ایران بهشمار میرود. وی از رجال عصر ناصری و مظفری و از درباریان مؤثری بود که همیشه مشاغل و مقامات حساس و پُرمداخل داشتند.
– درگذشت سیدمصطفی عدل (منصورالسلطنه) در سال ۱۳۲۹خ؛ حقوقدان و سیاستمدار که از نخستین استادان حقوق ایران بود که در پیریزی دادگستری نوین ایران در دوران رضاشاه از جمله تدوین قانون تجارت و قانون مجازات عمومی نقش مهمی را ایفا کرده و ۲ بار وزیر فرهنگ و ۲ بار وزیر دادگستری (عدلیه) در دورۀ پهلوی اول بود. همچنین ریاست صدمین دورۀ اجلاسیۀ شورای جامعۀ ملل را نیز عهدهدار شد.
– درگذشت حسین علاء در سال ۱۳۴۳خ؛ دیپلمات و سیاستمدار ایرانی که ۲ دوره از سال ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۶خ و ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۰خ نخستوزیری ایران را بر عهده داشت.
– درگذشت سکینه قاسمی (پری بلنده) در سال ۱۳۵۸خ؛ کارگر جنسی ایرانی که پس از انقلاب ۱۳۵۷خ ایران و بهآتشکشیدهشدن محلۀ شهر نو، دستگیر و بهاتهام «فساد فیالارض»، همراه با ۲ کارگر جنسی دیگر اعدام شد. در ادبیات معاصر و فرهنگ عامه نیز چندبار بهوی و سرنوشتاش اشاره شدهاست. از پری بلنده، اشرف چهارچشم و ثریا ترکه بهعنوان نخستین زنانی یاد میشود که پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷خ اعدام شدهاند.
– درگذشت حمیدرضا چیتگر (حمید بهمنی) در سال ۱۳۶۶خ؛ سیاستمدار سوسیالیست تبعیدی اهل ایران و عضو بلندپایۀ حزب کارگر ایران که پس از انقلاب ۱۳۵۷خ در فرانسه زندگی میکرد و توسط عوامل حکومت جمهوریاسلامی در اتریش ترور شد.
– درگذشت عباس امیرانتظام در سال ۱۳۹۷خ؛ سیاستمدار ایرانی، معاون نخستوزیر و نیز سخنگوی دولت مهدی بازرگان، عضو شورای رهبری جبهۀ ملی ایران، نخستین و قدیمیترین زندانی سیاسی پس از انقلاب ایران (از ۲۸ آذرماه ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۵خ)
– درگذشت رجبعلی اعتمادی (ر. اعتمادی) در سال ۱۴۰۲خ؛ نویسنده، رماننویس و روزنامهنگاری که بهخاطر نوشتن رمانهای عامهپسند شهرت داشت.