روزی که «محمدرضاشاه» زاده شد
«محمدرضاشاه» و «اشرف» دو فرزند «رضاخان» فرماندهی قوای قزاق در چهارم آبانماه ۱۲۹۸ بهدنیا آمدند. بچهها ششساله بودند که پدرشان، «شاه» شد و «ولیعهدی» به «محمدرضا» رسید. «محمدرضا» باوجود رسیدن به چنین جایگاهی، کودکی سختی داشت و خودش بارها به این موضوع اشاره کرده است.رابطهی پدر و مادرش بسیار پرتنش بود. «محمدرضا» بیشتر با مادرش و خواهرانش زندگی میکرد. مادرش زنی پرقدرت و پر جذبه بود، به دعا و نظرقربانی و به سعد و نحس بودن اوقات و غیره ایمان داشت.باورهای «شاه»، ایمانش به این اصل که «نظرکرده» است گمانش که از عالم غیب راهنمایی دریافت میکند و خداوند او را برگزیده و در این راه حمایتش میکند و غیره، در عقاید مادرش ریشه داشت.
هر چه مادرش باورهای مذهبی و خرافی «محمدرضا» را ایجاد یا تقویت میکرد پدرش «رضاشاه» مخالف جدی این گونه باورها بود و با آنها بهجد مخالفت میکرد. میگفت این گونه گمانها در پسرش «سلوکی زنانه» میآفرینند؛ بهعلاوه او از جهات بسیاری چون یک نظامی سرسخت رفتار میکرد و «ابراز محبت» به فرزندان را چندان بر نمیتابید و اکراه داشت. میگفت این گونه رفتار و کردار «پدر» روحیه فرزندان را «تضعیف» و شخصیتشان را «سستبنیاد» میکند!
کوتاه از دوران پادشاهی پهلوی دوم
بههر روی، محتوای این پُست بیوگرافینویسی نیست. «محمدرضاشاه» در دورهی پادشاهی همچون پدرش، تلاش خود را بر مدرنسازی یک کشور باستانی متمرکز کرده بود؛ کشوری که گهواره تمدن بود. اما رویای او برای تحقق «تمدن بزرگ»، با یک انقلاب متوقف شد؛ انقلابی که پیشرفت و رشد اقتصادی کشور را کُند و سپس نابود کرد و ایران را در جامعه جهانی منزوی ساخت.
نظام بر آمده از این انقلاب در چهار دهه گذشته کوشید با مخدوش کردن تصویر این مرد، دستاوردهایش را تضعیف و اشتباهات او را بزرگ جلوه دهد. با این حال هنوز هم پس از چهار دهه از درگذشت «پادشاه» فقید ایران در تبعید، بسیاری از ایرانیان در داخل و خارج از کشور او را به عنوان یک «وطنپرست» که عاشق کشورش بود، به یاد میآورند. حتی نسل جوانی که سالها پس از درگذشت «شاه» به دنیا آمدهاند، به بخشی از میراث او به دیده احترام مینگرند.
با این حال گروهی معتقدند او میبایست در کنار پیشبرد برنامههایش برای «توسعه اقتصادی»، به ترویج «دموکراسی» و «توسعه سیاسی» نیز اهمیت میداد؛ موضوعی که شاید میتوانست مدرنیزه شدن کشور را در سایه توسعه متوازن، تضمین کند، و جایگاه برتر «ایران» را در رقابت با بسیاری از کشورهای در حال توسعه مانند «کره جنوبی»، «ترکیه» و «برزیل»، همچنان حفظ کند.
6 پاسخ
مثل اینکه شما در ایران نه در جهان زندگی نمی کنید احتمالا شما در قرنهای قبل باقی مانده اید.(انزوای ایران ان هم در این زمان )
واقعا انگار از یه دنیای موازی صحبت کردین رضا خان که فقط یه قلم کشتار گوهرشاد براش کافیه مردک دیکتاتور یی سواد
پسرش هم که مثلا تو سوئیس درس خوندنهایتا بهش دیپلم دادن
و در ضمن گویا از نظر شما ساواک افسانه بوده
البته پدر من مستقیما ،عم این آزادی رو چشیده بود
یه باغ بزرگ هم فقط از پدربزرگ من مصادره کردن به نفع پهلوی
اگر این مدرن کردن بوده همون بهتر که تموم شد
واقعا بی صفتی . به سر ما هم همچین آمد ۴۰۰ هکتار زمین مصادره و به مردم دادن ولی به مردم فقیر رسید الانم ناراحت نیستیم از این اقدام
زمانی که شاه ازایران رفت ۹۵ درصد از روستاهای ما آب و برق و امکانات نداشتن تو هیچ زمینه ای ما مستقل نبودیم . بحرین رو براحتی و با ضعف شاه واگذار کرد. دوره محمدرضا شاه بدترین دوره ایران بودو هست .
ایران ٬ پهلوی .
هر دوره ای از تاریخ وجهه مثبت و منفی داره و دوره پهلوی هم همینطوره باید دید زور کدوم میچربه البته که در دوره پهلوی نقاط مثبت خیلی بیشتر از نقاط منفی بود و کشور در حال بهبود بود اما امروز اگه آدم نابینا هم باشه میفهمه اوضاع چقدر ناجوره یکم انصاف بعد قضاوت