آشنایی با سرآغاز محلهی قجرها
قلعهی شهر نو توسط «محمدعلیشاه قاجار» برای خانوادهی شاه ساختهشد که بهنام «محلهی قجرها» معروف گشت. در آنزمان این قلعه خارج از شهر قرار داشت و بعد از مدتی تبدیل به محلهی خلافکاران شد. «رضاشاه» بعد از انقراض سلسلهی قاجاریه، حرمسرا را متلاشی کرد و تمام زنان حرمسرا را از دربار اخراج نمود. حرمسرا در خیابان باب همایون فعلی (کاخ گلستان) قرار داشت. در نتیجه، صدها زن و دختر ساکن حرمسرا به سمت دروازهی قزوین که محلهی شیرهکشها و قماربازان بود رانده شدند. عدهای از این زنان که ثروتی داشتند، با شاهزادگان قاجار ازدواج کردند و عدهای نیز بر اثر بیماری و فقر فوت نمودند، باقیِ آنان هم به روسپیگری روی آوردند.

از کوچهی لهستانیها تا محلهی جمشید
در اینزمان مردی بهنام «زال ممد» با آوردن زنان از نقاط دور و نزدیک، این محل را به کانون روسپیگری تبدیل کرد. «رضاشاه» درصدد جمعآوریِ روسپیان برآمد و قسمتی از قلعه را هم تخریب نمود. در زمان اشغال ایران توسط متفقین، تب جنسی بالا گرفت و سربازانی که در ایران بودند، نیاز جنسی داشتند؛ در نتیجه، تعدادی از زنان جنگزدهی لهستانی را برای روسپیگری به این منطقه آوردند و در انتهای خیابان دوم، کوچهای بهنام «کوچهی لهستانیها» بهوجود آمد. البته این زنان در نهایت فقر و بدبختی میزیستند و کمترین امکانات رفاهی نداشتند. از طرفی خارج از شهر بودند و از جامعه هم طرد شدهبودند؛ جزء فراموششدگان بودند و وجههی خوبی هم نداشتند، تا اینکه فردی بهنام «ارباب جمشید» به منظور کمک به این زنان بیسرپرست، هزینهی ساخت دَهها خانه را قبول کرد؛ چندین باب مغازه، کافه و رستوران در آنجا احداث نمود و سرانجام این محله رسماً به «محلهی جمشید» معروف شد.

شهر نو و انقلاب ایران
احداث خیابانهای جدید و آسفالت آنها باعث شد تا به «شهر نو» تبدیل شود و این زنان معروف شدند به زنان شهر نو، یا زنان خیابان جمشید. در سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۴۷خ هزار و پانصد زن روسپی در این منطقه زندگی میکردند. حکومت پهلوی آنان را مجبور میکرد (بهصورت رایگان) هفتهای یکبار به درمانگاه بروند و ماهی یکبار هم آزمایش خون بدهند تا باعث سرایت بیماری نشوند. بعد از انقلاب ۱۳۵۷خ این خانهها تخریب شد و این زنان بیرون شدند. سردستهی آنان که معروفترینشان «پری قدبلنده» بود، به علاوهی باقیِ آنها اعدام شدند. در ادامه، نخست فیلمی با عنوان قلعه (شهر نو) از «کامران شیردل» و سپس تصاویری از مجموعهعکسهای «کاوه کلستان» را مشاهده میکنید که در دوران اولیهی کاریاش در منطقهی «شهر نو» یا «قلعه» در جنوب تهران (جایی که اکنون فرهنگسرای رازی در آن قرار دارد) تهیه کردهاست.
قلعه (شهر نو) فیلمی از «کامران شیردل»
نگارش و گردآوری؛ قجرتایم
یک پاسخ
فقر و بدبختی از چهره و در و دیوار درون این عکس ها میباره،،در چهره ی برخی از این زنان یک التماس و تقاضای کمک شدید موج میزنه
جای وحشتناکی بوده