یازدهم/۱۱ جولای در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– روز جهانی جمعیت
وقایع
– در سال ۱۹۴۰م؛ فرانسۀ ویشی (حکومت فرانسه در زمان بین ۱۹۴۰م (شکست از آلمان نازی) و ۱۹۴۴م (آزادسازی فرانسه توسط متفقین و نیروهای مقاومت) بهرهبری مارشال پتن) تشکیل و مارشال پتن نخستوزیر آن شد.
– در سال ۱۹۶۰م؛ فرانسه استقلال داهومی (بنین کنونی)، ولتای شمالی (بعداً بورکینا) و نیجر را بهرسمیت شناخت.
– در سال ۱۹۷۱م؛ معادن مس در شیلی ملی اعلام شدند.
– در سال ۱۹۷۷م؛ نشان افتخار آزادی رئیسجمهوری ایالات متحده (بالاترین جایزۀ مدنی در ایالات متحده)، بهمارتین لوتر کینگ اهدا شد.
– در سال ۱۹۷۹م؛ اسکایلب، نخستین ایستگاه پژوهشی ناسا، هنگام بازگشت در زمان ورود بهجَو زمین برفراز اقیانوس هند منفجر شد و از بین رفت.
– در سال ۱۹۹۵م؛ حادثۀ کشتار سربرنیتسا (قتل بیش از ۸ هزار مرد و پسر از ساکنان بوسنیایی شهر مسلماننشین سربرنیتسا (در بوسنی و هرزگوین امروزی) توسط ارتش جمهوری صرب بوسنی) بهوقوع پیوست.
– در سال ۲۰۱۲م؛ منجمان، اکتشاف استوکس قمر پنجم پلوتو را تأئید کردند.
زادروزها
– زادروز رابرت یکم در سال ۱۲۷۴م؛ پادشاه اسکاتلند که او را قهرمان جنگهای استقلالخواهی اسکاتلند میشناسند؛ زیرا او برای رهایی اسکاتلند از سلطۀ انگلیسیها، با ویلیام والاس همراه شد و علیه آنان جنگید.
– زادروز فردریک اول در سال ۱۶۵۷م؛ از خاندان هوهنتسولرن امیر براندنبورگ و دوک پروس و همچنین فرمانروای سرزمین متحد براندنبورگپروس که نخستین اقدام مهم او، تبدیل پروس بهیک پادشاهی بود که پس از عهدنامهای با حکومت مشترکالمنافع لهستانلیتوانی در سال ۱۷۰۱م انجام شد.
– زادروز جان کویینسی آدامز در سال ۱۷۶۷م؛ ششمین رئیسجمهور ایالات متحدۀ آمریکا از سال ۱۸۲۵ تا ۱۸۲۹م
– زادروز جیمز مکنیل ویسلر در سال ۱۸۳۴م؛ نقاش برجسته و جنجالی آمریکایی که در قرن ۱۹م با مورد توجه قرارگرفتن امپرسیونیسم در پاریس، هنرمندان از تمام جهان بهپاریس میآمدند تا در تماس مستقیم با آن قرار گیرند.
– زادروز لئون بلوا در سال ۱۸۴۶م؛ نویسنده، مقالهنویس و روزنامهنگار قرن ۱۹م اهل فرانسه
– زادروز کارل اشمیت در سال ۱۸۸۸م؛ حقوقدان، فیلسوف کاتولیک، نظریهپرداز سیاسی و استاد حقوق آلمانی که در نظریۀ سیاسی و حقوقی قرن ۲۰م چهرۀ مهمی بود و مکتوبات زیادی دربارۀ استفاده از قدرت سیاسی دارد. کار او اثر عمدهای بر نظریۀ سیاسی، نظریۀ حقوقی، فلسفۀ قارهای و الهیات سیاسی پس از وی در سدۀ ۲۰م و بعدتر گذاشت. بیشتر آثار وی در توجیه فاشیسم و علیه دموکراسی لیبرال است.
– زادروز الکساندر میخایلوویچ پروخورف در سال ۱۹۱۶م؛ فیزیکدان روسی و برندۀ جایزۀ نوبل فیزیک سال ۱۹۶۴م
– زادروز تئودور میمن در سال ۱۹۲۷م؛ فیزیکدان و مهندس برق آمریکایی و سازندۀ اولین لیزر جامد در جهان
– زادروز سوزان نادین وگا در سال ۱۹۵۹م؛ آهنگساز و خواننده آمریکایی
درگذشت
– درگذشت جوزپه آرچیمبولدو در سال ۱۵۹۳م؛ نقاش ایتالیایی که بیشتر برای آفرینش تکچهرههای ذهنی تماماً ساختهشده از ترکیب اشیایی مانند میوهها، سبزیجات، گلها، جانوران و کتابها شناخته میشود.
– درگذشت جرج گرشوین در سال ۱۹۳۷م؛ از برجستهترین و محبوبترین آهنگسازان آمریکایی
– درگذشت پَر فابیان لاگِرکویست در سال ۱۹۷۴م؛ شاعر و نویسندۀ سوئدی که در سال ۱۹۵۱ برندۀ جایزۀ نوبل ادبیات شد. او در آثارش بیشتر با مسائل سیاسی و اجتماعی و عقیدتی، مانند مسئلۀ خوب و شَرّ در وجود انسان درگیر بود.
– درگذشت لارنس کِر الیویه در سال ۱۹۸۹م؛ هنرپیشه، تهیهکننده، کارگردان، و فیلمنامهنویس اهل انگلستان که بسیاری از منتقدان، او را بزرگترین هنرپیشۀ قرن ۲۰م میدانند. او بیش از ۱۲۰ نقش تئاتری بازی کرد و یکی از بزرگترین بازیگران شکسپیری بهشمار میرود.