«مانوئل نوریگا» در تاریخ ۱۱ فوریهی ۱۹۳۴م در پاناماسیتی، پایتخت پاناما به دنیا آمد. پدر و مادرش او را در پنج سالگی رها کردند و «نوریگا» توسط خالهاش بزرگ شد. «مانوئل نوریگا» در سال ۱۹۸۱م پس از مرگ مشکوک «عمر توریخوس» دیکتاتور نظامیِ پاناما، دولت را تحویل گرفت و در سال ۱۹۸۳م رسماً بهعنوان رهبر پاناما تمام قدرت را قبضه کرد. دوران کنترل پاناما توسط او سرشار از سرکوب خشونتبار مخالفان و انتشار اخباری مبنی بر ناپدیدشدن آنها بود، اما اهمیت ژئواستراتژیک پاناما در کانال پاناما که اقیانوسهای اطلس و آرام را به یکدیگر وصل میکند، باعث شدهبود تا ایالات متحدهی آمریکا روابط نزدیکی با این کشور داشتهباشد و بهطور خلاصه از دیکتاتوریِ او حمایت کند!
اما روابط گرم دو کشور دیری نپایید و آمریکاییها با قطع حمایتهای مالی و نظامیِ خود از پاناما، داراییهای دولت این کشور در ایالات متحده را توقیف کردند و چندی نگذشتهبود که در سال ۱۹۸۹م دادگاهی در آمریکا «مانوئل نوریگا» را به جرم اخاذی، پولشویی و قاچاق مواد مخدر تحت تعقیب قرار داد، تا اینکه در پایان همان سال، «جرج بوش» (پدر)، رئیسجمهور وقت ایالات متحده، دستور دخالت نظامی در پاناما را صادر نمود. نیروهای نظامیِ آمریکا به راحتی پاناما را تسخیر کردند، اما «مانوئل نوریگا» گریخت و به سفارت واتیکان در پاناما پناه برد. آمریکاییها که تصمیم نداشتند به این مرکز مقدس حملهی نظامی کنند، با محاصرهی سفارت واتیکان، بلندگوهای پُرقدرتی را در اطراف سفارت مستقر کردند. در ابتدا سربازان آمریکایی پشت بلندگوها «مانوئل نوریگا» را ترول میکردند و به او دشنام ناموسی (!) میدادند، تا از سفارت بیرون بیاید، اما تأثیر چندانی نداشت!
پس تصمیم گرفتهشد که بهصورت ۲۴ ساعته از بلندگوها با صدای بلند موزیک راک پخش شود. «مانوئل نوریگا» تنها ۱۰ روز این وضعیت را دوام آورد و خود را تسلیم کرد. وی حدود ۱۷ سال در آمریکا زندانی بود و از آنجا به فرانسه رفت تا در این کشور نیز زندانی شود. دیکتاتور سابق پس از تحمل چندسال حبس در فرانسه، در حالی که مدتها با بیماری دستوپنجه نرم میکرد، تحویل پاناما دادهشد و در کشور خود هم به دلیل سربهنیستکردن مخالفان خود زندانی شد، اما در سال ۲۰۱۷م برای انجام عمل جراحی از زندان آزاد و به حصر خانگی رفت و سپس در طول یک عمل جراحیِ مغز، در روزی چون امروز؛ یعنی ۲۹ مِی ۲۰۱۷م به کما رفت و دیگر به زندگی بازنگشت.
نگارش و گردآوری؛ قجرتایم