شانزدهم/۱۶ تیرماه در تاریخ را میخوانید.
مناسبتها
– روز و آغاز هفتۀ مالیات در ایران
وقایع
– مورخان، متفقالقول، ۱۶ تیر سال ۴۵۰خ؛ (۷ جولای سال ۱۰۷۱م) را روزی میدانند که حسن صبّاح، کار دیوانی (امور اداری دولتی) را رها کرد، تا راه مبارزه با فساد، تجاوز، سلطهگری و زورگویان را در پیش گیرد و جهان بهتری بسازد. وی از نظر فلسفی، معتقد بهآزادی اجتماعی، تعاون، برادری، عدم تصرف مناطق و برتری بر ملل دیگر با توسل بهنیروی مسلح بود و بخشودن پشیمانشدگان را تشویق و حرص مالزدن را نهی میکرد.
زادروزها
– زادروز منوچهر احترامی در سال ۱۳۲۰خ؛ طنزپرداز و از قدیمیترین نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان که مجموعۀ کارهای «حسنی نگو یهدستهگل» او از دهۀ ۶۰خ بهبعد، با مجموع تیراژ چندمیلیونی، یکی از محبوبترین کتابهای کودکان بودهاست.
– زادروز گلرخ ادیب محمدی (گلی امامی) در سال ۱۳۲۱خ؛ نویسنده، مترجم و فعال فرهنگی که در دهۀ ۷۰ و ۸۰خ ادارۀ کتابفروشی «زمینه» را بر عهده داشت.
– زادروز بیژن الهی شیرازی در سال ۱۳۲۴خ؛ شاعر، مترجم، محقق و نقاش و از شاعران جریان موسوم بهشعر دیگر (گونهای از شعر نو فارسی از سبک شعر موج نُو)
– زادروز حمیدرضا چیتگر (حمید بهمنی) در سال ۱۳۲۸خ؛ سیاستمدار سوسیالیست تبعیدی اهل ایران و عضو بلندپایۀ حزب کارگر ایران که پس از انقلاب ۱۳۵۷خ در فرانسه زندگی میکرد و توسط عوامل حکومت جمهوریاسلامی در اتریش ترور شد.
– زادروز سعید عبادتیان (بانان) در سال ۱۳۴۲خ؛ شاعر کُرد اهل ایران و از پیشگامان شعر کُردیجنوبی
– زادروز امیر نوری در سال ۱۳۷۵خ؛ دانشآموختۀ حقوق و از جمله افراد غیر درویش بازداشتشده در جریان اعتراضات گلستان هفتم که برای پیگیری وضعیت مادر و برادرش بهخیابان پاسداران رفتهبود، با ضربوشتم بههمراه تمام اعضای خانوادهاش (شکوفه یداللهی، کسری نوری، پوریا نوری) بازداشت و مجموعاً به ۲۵ سال حبس محکوم شدند. او نهایتاً در فروردینماه ۱۳۹۹خ پس از ۲ سال و یکماه از زندان فشافویه آزاد شد.
درگذشت
– درگذشت میر محمدجواد ذاکر طباطبایی خویی (سید جواد ذاکر) در سال ۱۳۸۵خ؛ یکی از پایهگذاران مداحی بهسبک جدید که سبک جدید مداحی او باعث جذب برخی جوانان بههیئتهای عزاداری شد.
– درگذشت سیده مریم فخر اعظم تقوی شیرازی (فخری گلستان) در سال ۱۳۹۱خ؛ سفالگر، مترجم و فعال حقوق کودکان ایرانی