«الیزابت آلکساندرا مری وینزور» مشهور به «الیزابت دوم»، ملکهی سابق پادشاهیِ بریتانیا و دیگر قلمروهای مشترکالمنافع، در تاریخ ۲۱ آوریل ۱۹۲۶م در محلهی میفر لندن به دنیا آمد. او اولین فرزند شاهزاده «آلبرت»، دومین پسر «جرج پنجم» و لیدی «الیزابت بوئز-لیون» بود. اینکه «الیزابت» به سلطنت برسد، بسیار دور از انتظار بود؛ اما پس از مرگ «جرج پنجم»، «ادوارد هشتم» شاه جدید، برای ازدواج با «والیس سیمپسون»، زن مطلقهی آمریکایی از سلطنت کنارهگیری کرد. با استعفای «ادوارد هشتم»، پدر «الیزابت» با عنوان «جرج ششم» پادشاه بریتانیا شد و تا سال ۱۹۵۲م سلطنت کرد. در همین دوره، «الیزابت» مدتی در ارتش خدمت کرد و پس از چندی با شاهزاده «فیلیپ دوم» ازدواج کرد و به آموزش امور سلطنتی پرداخت؛ پس از مرگ او، «الیزابت دوم» در ۲۶ سالگی ملکهی بریتانیا و ۱۴ قلمروِ مشترکالمنافع شد. «الیزابت دوم» که دیگر ملکه شدهبود، در سخنرانیِ تاجگذاریِ خود گفت:
«من با صداقت متعهد میشوم که در خدمت شما باشم، همانطور که بسیاری از شما به من متعهد هستید. در طول زندگی و با تمام وجودم تلاش خواهم کرد تا لایق اعتماد شما باشم.»
«الیزابت دوم» در دورهای به این جایگاه رسید که بریتانیا هنوز بسیاری از مستعمرههای خود را در اختیار داشت. این کشور از ویرانههای جنگ جهانی دوم سر برآورده بود؛ در حالی که مواد غذایی هنوز جیرهبندی بود و طبقه و امتیازات اشرافی همچنان در جامعه حاکم بود. در زمان آغاز سلطنت ملکه «الیزابت دوم»، «وینستون چرچیل» نخستوزیر بریتانیا بود، «ژوزف استالین» بر اتحاد جماهیر شوروی حکمرانی میکرد، دکتر «مصدق» در ایران زمام نخستوزیری را در دست داشت و میرفت که بریتانیا را وارد چالش کمبود نفت کند و جنگ کُره نیز در حال شعلهورشدن بود. در دهههای بعد، ملکه «الیزابت دوم» شاهد تغییرات سیاسی و دگرگونیهای اجتماعی در بریتانیا و دنیای خارج بود. تلاطمهای خانوادهی سلطنتی که مهمترین آن طلاق «چارلز» و «دایانا» بود، بهطور کامل در معرض افکار عمومی قرار گرفت.
«الیزابت دوم» از تاریخ ششم فوریهی ۱۹۵۲م تا هشتم سپتامبر ۲۰۲۲م سلطنت کرد؛ دورانی که فروپاشیِ امپراتوری و عصر بازسازیِ بریتانیا بود، دوران گذر از عصر صنعتی به قرن ۲۱م، همچنین ورود بریتانیا به اتحادیهی اروپا و خروج از آن! او پس از «لویی چهاردهمِ» فرانسه، طولانیترین مقام سلطنت را در تاریخ دارد و در واقع با هفت دهه سلطنت که شاهد بهقدرترسیدن ۱۵ نخستوزیر در بریتانیا بود، نامش با عصری پیونده خوردهاست که بسیاری آن را دوران مدرنِ «الیزابت» مینامند؛ مقایسهای با دوران طلاییِ «الیزابت اول» در قرن شانزدهم میلادی، که عصر رنسانس در بریتانیا شکوفا شد. تأثیر فقدان وی هم برای شهروندان بریتانیا و هم کاخ سلطنتی سنگین خواهد بود؛ کسی که طیِ دههها به ثبات و تغییرات اجتماعیِ گسترده و حلوفصل جنجالهای پیچیدهی خانوادهی سلطنتی کمک کرد! در ادامه فیلم و تصاویری جالب توجه مربوط به ملکهی سابق پادشاهیِ بریتانیا را مشاهده میکنید.
فیلمی از سفر ملکه «الیزابت دوم» به ایران
نگارش و گردآوری؛ قجرتایم