«جان اف کندی» سیوپنجمین رئیسجمهور ایالات متحدهی آمریکا در روزی چون امروز؛ یعنی ۲۹ مِی ۱۹۱۷م در ایالت ماساچوست متولد شد. «جان» پس از طی تحصیلات خود، در جریان جنگ جهانی دوم بهعنوان افسر نیروی دریاییِ آمریکا علیه ژاپن شرکت کرد و پس از پایان جنگ وارد فعالیتهای سیاسی شد، تا اینکه در سال ۱۹۵۳م به کنگرهی آمریکا رسید. او در سال ۱۹۶۰م از طرف حزب دموکرات، نامزد ریاستجمهوری گردید و با اختلاف ناچیزی با رقیب خود، در ۴۳ سالگی به کاخ سفید راه یافت. «جان اف کندی» بهعنوان جوانترین رئیسجمهور آمریکا، بلافاصله پس از آغاز کار از لزوم حاکمیت دموکراسی و آزادی در کشورهای جهان، بهویژه دولتهای متحدِ آمریکا سخن به میان آورد و بر آن تأکید فراوانی نمود. «کندی» طرحهای اصلاحطلبانهای را در صحنهی داخلی و خارجی دنبال میکرد.
وی تصمیم گرفتهبود که به جنگ سردِ فزایندهی میان آمریکا و شوروی که بعد از جنگ جهانی دوم آغاز شدهبود پایان دهد؛ بنابراین طرحهای جدیدی را در سیاست خارجی به اجرا درآورد. این طرحها که بعدها به «استراتژیِ صلح کندی» معروف شد، متضمن ایجاد فضای تفاهم با شوروی بود. او همچنین در راستای همین دیدگاه خود، خواهان ایجاد اصلاحات سیاسی و اقتصادی در کشورهای جهان بهعنوان گامی در جهت هدایت جهان بهسوی صلح گردید. دکترین کندی، تمام تأکیدش را متوجه کشورهای ثروتمند نفتخیز جهان سوم کردهبود. در واقع بهتر است بگوییم که ایجاد اصلاحات در نظام سیاسی و اقتصادیِ کشورهای ثروتمند و نفتخیز جهان سوم، خمیرمایهی این دکترین محسوب میشد.
در ابتدای بهقدرترسیدن «جان اف کندی» به وضوح مشخص بود که وی در مقایسه با دو رئیسجمهور قبلی، نسبت به اردوگاه شوروی، سیاست مسالمتآمیزتری در پیش خواهد گرفت، اما پس از چندی، حوادثی پیش آمد که رابطهی رو به رشدِ دو ابرقدرت شرق و غرب را به تیرگی کشاند. در این رابطه و از مهمترین حوادث دوران حکومت «کندی»، واقعهی خلیج خوکها بر ضد کوبا برای سرنگونیِ «فیدل کاسترو» رهبر این کشور و نیز بحران موشکی با شوروی بر سر کوبا میباشد. ماجرای شکست افتضاحآمیز خلیج خوکها، پیامد مطلوبی برای آمریکاییان نداشت؛ زیرا گذشته از آنکه بر شخصیت سیاسیِ آنان لطمهی شدیدی وارد ساخت، سرازیرشدن تعداد زیادی موشکهای قارهپیمای روسی به داخل خاک کوبا را نیز به همراه داشت!
از دیگر دلایل تیرگیِ روابط آمریکا و شوروی در دوران ریاستجمهوریِ «کندی»، احداث دیوار برلین در حد فاصل دو بخش شرقی و غربیِ پایتخت آلمان در ۱۳ آگوست ۱۹۶۱م بود. علاوه بر آن، در تمام طول دوران حکومت «کندی»، تشنج بین دو بخش ویتنام شمالی و جنوبی ادامه داشت که در نهایت به اعزام هزاران نیروی آمریکایی به ویتنام جنوبی در زمان «کندی» و آغاز جنگ خونین ویتنام، پس از «کندی» انجامید.
هرچه بود، «جان فیتز جرالد کندی» سرانجام در تاریخ ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳م در حالی که هنوز یکسال به پایان دورهی چهار سالهی ریاستجمهوریاش باقی ماندهبود، در ۴۶ سالگی در شهر دالاس در ایالت تگزاس به ضرب گلولهی یک مهاجم به قتل رسید. قتل «کندی» یکی از اسرارآمیزترین ترورهای سیاسی در تاریخ جهان است که راز آن پس از گذشت دَهها سال هنوز فاش نشدهاست. هر چند پس از مرگ «کندی» شخصی را بهعنوان متهم بازداشت کردند، ولی او نیز دو روز بعد به هنگام انتقال به زندان به قتل رسید و قاتل او هم بعداً در زندان درگذشت! به این ترتیب ماجرای قتل «کندی» و توطئهای که در پشت سر آن بود، لوث گردید و پروندهی این ترور به این صورت بسته شد.
نگارش و گردآوری؛ قجرتایم